Od početka epidemije koronavirus je u Srbiji potvrđen kod 32.695 osoba, a od posledica zaraze preminulo je 738 osoba. Do sada je testirano ukupno 1.056.256 ljudi.

Iako je epidemijska situacija trenutno povoljna, epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon upozorava da je virus prisutan i da nije vreme za opuštanje.

Stupaju na snagu nove mere Kriznog štaba i svi građani Srbije koji od 18 sati uđu u zemlju biće pod posebnim zdravstvenim nadzorom. Na granici će dobiti upozorenja sa instrukcijama gde i na koji način da se jave iako nemaju simptome koronavirusa.

Prvi korak je test samoprocene na kovid 19 koji je dostupan na sajtu e-zdravlje. Preporuka je da se rezultati testa sačuvaju, a period zdravstvenog nadzora traje 10 dana, posle čega treba da se ponovi test samoprocene. Ova pravila važe za one koji nemaju simptome virusa.

Oni koji ih imaju, javljaju se u kovid ambulante.

Nadležni apeluju na odgovornost i podsećaju i da su Zakonom predviđene kazne od 50 do 150 hiljada dinara u slučaju ugrožavanja zdravlja ljudi.

Prema poslednjim podacima, uSrbiji su potvrđena 82 nova slučaja koronavirusa. Preminula su još dva pacijenta.

Mera pojačanog nadzora za sve građane Srbijekoji se vraćaju iz inostranstva stupa na snagu danas u 18 sati.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon je, naveo da građani koji se vraćaju u zemlju imaju obavezu da se elektronski prijave zdravstvenom sistemu, a ako dobije neke tegobe kao što su povišena temperatura, gubitak čula ukusa i mirisa i ostale respiratorne tegobe, onda se javlja u kovid ambulantu.

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji, registrovan je 6. marta u Subotici.

Izvor: RTS/RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments