Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Vlade Srbije, Mihailo Jovanović izjavio je danas da počinje automatska overa zdravstvenih kartica za oko 420.000 osiguranika samostalnih delatnosti, poljoprivrednike, kao i članove njihovih porodica.

Proces automatske overe zdravstvenih kartica u Srbiji počeo je u oktobru prošle godine, pa tako, 150.000 poslodavaca koji overavaju zdravstvene kartice za tri miliona zaposlenih i članove njihovih porodica, ne moraju više na šaltere, a od danas im se pridružuje i  420.000 osiguranika samostalnih delatnosti, poljoprivrednici kao i članovi njihovih porodica.

“Danas više niko nema potrebu da zbog overe zdravstvenih kartica ide na šaltere. Ovo je značajan rezultat u postizanju efikasne i transparentne javne uprave i  veliki pomak u realizaciji elektronske uprave”, ocenjuje Jovanović.

Jovanović je dodao da svi oni poslodavci koji redovno plaćaju doprinose imaju mogućnost automatske overe zdravstvene knjižice.

Iz Vlade poručuju da se zbog tehničkih razloga, automatska overa i dalje neće vršiti jedino za osnivače privrednih društava koji nisu u radnom odnosu, ali dodaju da će se u narednom periodu naći rešenje kako bi se i toj grupi što pre omogućilo da budu oslobođeni od  birokratskog tereta.

Sva osigurana lica, bez obzira na osnov osiguranja, imaju mogućnost da provere da li im je overena zdravstvena kartica na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dok poslodavci od sada imaju mogućnost da prate status overe kartica za svoje zaposlene preko portala Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

izvor: tanjug.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments