Od danas počinje probni popis stanovništva

       

U Srbiji danas počinje probni popis stanovništva, stanova i domaćinstava u 51 gradu i opštini, najavila je pomoćnica direktora za Sektor društvenih statistika Snežana Lakčević i dodala da će popis trajati do 30. aprila u ponoć.

“Probnim popisom biće obuhvaćeno oko 20. 000 domaćinstava i 50. 000 ljudi, i on se sprovodi kako bi sve bilo testirano i spremno za glavni, sveobuhvatni popis, planiran za april 2021. godine”, rekla je Lakčevićeva za Tanjug i dodala da će probni popis biti sproveden i u 14 beogradskih opština.

Ona je navela da će se u odnosu na poslednji popis iz 2011, probni popis prvi put raditi na elektronskom obrascu, uz pomoć laptopova, a da je druga novina mogućnost samopopisa preko interneta koju imaju građani Beograda, Novog Sada i Niša, tokom prvih sedam dana aprila.

Planirano je da tu mogućnost iskoristi 13.000 ljudi i 5.000 domaćinstava, a građani su dobili pisma sa osnovnim informacijama o probnom popisu, veb adresom preko koje se samopopisuju, verifikacionim kodom i naznakom da to mogu da učine do 7. aprila.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments