Od početka godine 188 žrtava udesa

       

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović rekao je za RTS da je od početka godine 188 osoba stradalo u saobraćajnim nesrećama.

Ističe da tek predstoji period godine koji tradicionalno, nažalost, odnosi najviše žrtava, kao i da zbog toga apeluje na vozače da budu pažljiviji tokom vožnje jer se sve greške u saobraćaju jako skupo plaćaju.

Damir Okanović je, gostujući na RTS, naveo da su jun, jul i avgust period u godini koji tradicionalno, nažalost, odnosi najviše žrtava u saobraćaju.

“Dobro je što su preduzete određene mere, pre svega na Koridoru 10, kako bi se smanjila brzina i smanjio broj saobraćajnih nezgoda koje izazivaju pre svega vozači koji su u tranzitu, ali moramo da budemo svesni da zbog trenutka nepažnje može da se dogodi da stradamo mi, da strada cela naša porodica i da se sve greške u saobraćaju jako skupo plaćaju”, rekao je Okanović.

Prema njegovim rečima, broj od 188 žrtava je za 10 odsto manji nego u istom periodu prošle godine, ali je i dalje veliki broj.

On je podsetio da je 1. juna stupio na snagu novi zakon koji je pooštrio kazne za nasilničku vožnju.

“Recimo onaj ko bude zatečen sa više od dva promila alkohola u krvi ne samo da će dobiti najmanje 30 dana zatvora, već će dobiti pored toga i novčanu kaznu od najmanje 120.000 dinara”, rekao je Okanović.

Upitan da prokomentariše koliko na broj saobraćajnih nesreća utiče kvalitet saobraćajnica, Okanović je rekao da su promenama načina evidentiranja saobraćajnih nezgoda došli do podataka koji su mnogo više realni nego što je to nekada bilo – dakle put kao uticajni faktor se javlja u 16 odsto saobraćajnih nezgoda.

“To je mnogo više nego pre zato što se promenila metodologija evidentiranja saobraćajnih nezgoda, dakle dobijamo polako onu realnu sliku, a to je da naše saobraćajnici ipak nisu toliko bezbedne”, rekao je on.

Izvor: RTS

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments