Od psorijaze u Srbiji obolelo 140.000 ljudi

       

Od psorijaze je u našoj zemlji obolelo 140.000 ljudi, a procenjuje se da je za 300 potrebno obezbediti biološke lekove jer nema drugih terapijskih mogućnosti.

Ambasada SAD je u saradnji sa Klinikom Kliničkog centra Srbije za dermatovenorologiju i sa Klinikom VMA za kožne i polne bolesti, organizovala danas na Medicinskom fakultetu u Beogradu skup o tom ozbiljnom sistemskom, autoimunom oboljenju koje u mnogim slučajevima prate druge bolesti.

Direktor Klinike za dermatovenorologiju Kliničkog centra Srbije Miloš Nikolić je rekao da je biološka terapija dostupna za druge autoimune bolesti, ali ne i za psorijazu.

“Cilj dermatologa je da unaprede lečenje svojih pacijenata uvodjenjem savremene terapije, i da skrenu pažnju na posledice psorijaze, ukoliko se ne leči adekvatno i na vreme”, rekao je Nikolić.

Ambasador SAD Kajl Skot podržao je taj susret i najavio dalju saradnju Ambasade s Ministarstvom zdravlja, Republičkim fondom za zdravstvo i Medicinskim fakultetom u Beogradu kako bi savremenija terapija bile na raspolaganju onima kojima je najpotrebnija, kazao je Skot.

Izvor: Beta

Komentari: