Foto: Reprofiv

Od raka grlića materice svakog dana u Srbiji umre najmanje jedna žena, iako za taj oblik kancera postoji vakcina koja u više od 90 odsto slučajeva sprečava nastanak bolesti, zaključak je tribine ”Moje pravo na zdravlje” održane povodom Međunarodnog dana borbe protiv HP virusa.

Kako je rečeno na tribini, vakcina je prošle godine preporučena od strane države, ali nije o trošku RFZO što, prema ocenama lekara, umanjuje rezultate u smanjenju broja novoobolelih od HPV infekcija.

Specijalista imunologije i pedijatrije Nevenka Raketić istakla je da je uvođenje vakcine protiv HP virusa na listu dostupnih i besplatnih ključni korak u zaštiti od bolesti koja svake godine u Srbiji odnese više od 500 života.

Osim prevencije, u borbi protiv HP virusa važnu ulogu igra i edukacija o načinima zaštite, jer se ovaj virus prenosi isključivo seksualnim putem.

HPV je glavni uzročnik raka grlića materice, ali i još četiri vrste raka od kojih obolevaju i muškarci i žene.

Specijalista ginekologije i genetike Mima Fazlagić ukazala je da je Srbija do pre nekoliko godina Srbija bila na prvom mestu među evropskim zemljama po broju obolelih i umrlih od raka grlića materice.

”Danas više nismo, jer nas je u toj neslavnoj trci pobedila samo Moldavija. Rak grlića materice moguće je sprečiti i izlečiti i to jednom vakcinom”, kazala je Fazlagić.

Među zemljama okruženja, Slovenija i Makedonija su uvele HPV vakcinu u nacionalni program 2009. godine, a odskora su to uradile i Hrvatska, Mađarska i Crna Gora.

Osnivačica Centra za biopolitičku edukaciju Marija Ratković navela je da je Šabac trenutno jedina opština u Srbiji čiji su odbornici jednoglasno usvojili odluku da opština finansira vakcinu protiv HP virusa.

”Šabac je izglasao da najmanje 6.790 dece, uzrasta od 9 do 14 godina, ima mogućnost izbora u pogledu vakcinacije”, rekla je Ratković.

Na tribini je istaknuto da su skrining pregledi obavezna mera za rano otkrivanje raka.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments