Foto: Image Journal

Ukoliko planirate da iz Srbije ponesete knjige iz svoje lične biblioteke, nemojte se frapirati ako vam na carini budu tražili da im pokažete dozvolu za njihovo iznošenje.

Naime, za iznošenje knjiga potrebno je imati rešenje koje izdaje Narodna biblioteka Srbije (NBS), a za to treba platiti i posebne takse državi.

Da je potrebna dozvola za iznošenje knjiga iz lične biblioteke, potvrđuju i iz Uprave carina.

– Ako je reč o knjigama koje se koriste za vreme putovanja ili godišnjeg odmora, a svakako niko na odmor ne nosi celu biblioteku, za njihovo iznošenje nisu potrebne nikakve dozvole. Ukoliko želite da iz Srbije privremeno ili trajno iznesete sve knjige iz svoje lične biblioteke, potrebno je da pribavite dozvolu Narodne biblioteke Srbije, kako biste imali dokaz da među vašim knjigama nema starih i retkih primeraka, odnosno knjiga od umetničkog, istorijskog ili kulturnog značaja (za koje je jedino potrebna dozvola za izvoz) – kažu u Upravi carine.

Šta su kulturna dobra?

Prema Zakonu o kulturnim dobrima, kulturna dobra su stvari i tvorevine materijalne i duhovne kulture od opšteg interesa koje uživaju posebnu zaštitu, a u kulturna dobra spada i “stara i retka knjiga”, a to je, između ostalog, bibliotečka građa nastala do kraja 1867. godine, retke knjige, knjige koje su zbog svog sadržaja, umetničke, kulturne i istorijske vrednosti značajne za nauku i kulturu.

Ne može bez rešenja

Iz NBS za RSE navode da su građani koji privremeno ili trajno iznose knjige dužni da im podnesu zahtev za izdavanje dozvole. Nakon stručne provere, donosi se Rešenje o dozvoli privremenog/trajnog izvoza. Rešenje se dobija ukoliko se među knjigama ne nalazi građa koja ima status kulturnog dobra. Za izdavanje rešenja plaća se naknada NBS-u u iznosu od 1.320 dinara (oko 11 evra) i republička administrativna taksa u iznosu od 870 dinara (oko 7,5 evra).

Izvor: Srbija Danas/Alo

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments