Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je u saradnji sa Auto-moto savezom Srbije pustilo u rad pilot projekat “Servis za građane – trenutno stanje na graničnim prelazima Republike Srbije“, koji će omogućiti građanima da preko sajta MUP-a ili AMSS-a vide, putem kamera, trenutno stanje na graničnim prelazima.

Pilot projekat je za sada pušten u rad na Graničnom prelazu Batrovci, a planirano je da do početka letnje turističke sezone budu uključena još tri najfrekventnija granična prelaza – Horgoš, Preševo i Gradina.

„Neretko u jeku turističke sezone, putnici čekaju na ulaz ili izlaz iz Republike Srbije više sati. Zbog toga smo u saradnji sa AMSS-om uspostavili pilot projekat koji će građanima omogućiti da na relativno jednostavan način dobiju informacije o vremenu čekanja na graničnim prelazima i alternativnim putnim pravcima“, objasnio je Rebić.

Direktor je precizirao da je 75 graničnih prelaza u Republici Srbiji u 2016. godini prešlo oko 64 milona putnika, a da je tokom prošle godine promet putnika povećan za 6,5 odsto.

Prema njegovim rečima, Batrovci su jedan od najopterećenijih graničnih prelaza, preko koga je prošle godine prošlo oko 7.800.000 putnika, dva odsto više nego 2016. godine.

Direktor Rebić se zahvalio AMSS na pomoći i podršci u realizaciji ovog projekta.

Predsednik AMSS Mirko Butulija istakao je da je video nadzor na graničnom prelazu Batrovci postavljen u cilju povećanja mobilnosti drumskog saobraćaja u Republici Srbiji.

„Postavljene video kamere omogućiće vozačima da dobiju ključne podatke o stanju na graničnim prelazima, kako bi mogli da planiraju putovanje“, rekao je Butulija, koji se zahvalio Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi granične policije na saradnji u realizaciji ovog projekta.

Ukazavši da AMSS preko sajta i operativnog centra 1987 redovno izveštava vozače o stanju na putevima, uključujući i stanje na graničnim prelazima, Butulija je najavio da će u narednom periodu biti razvijena i aplikacija preko koje će vozači moći da se informišu o faktičkom stanju na graničnim prelazima.

Izvor: MUP

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments