Od socijalne pomoći, prema poslednjim podacima, živi 20.852 korisnika odnosno oko 8.200 porodica. Osnovni uslov za sticanje prava na tu pomoć je da prihodi porodice ili osobe nisu veći od iznosa novčane socijalne pomoći, koja trenutno iznosi 8.283 dinara.

Česta primedba je da ne stiže uvek u prave ruke. Sanja Milatović, iz Centra za socijalni rad Beograd navodi da se korisnici najčešće žale na iznos propuštene zarade, obračunati iznos koji stoji u rešenju i koji se utvrđuje kod radno sposobnih korisnika novčane socijalne pomoći.

Iznos propuštene zarade je onaj iznos koji bi taj radno sposobni korisnik mogao da ostvari svojim radom, ali nije bio u mogućnsoti.

Ima i situacija kada se korisnicima savetuje da tuže svoje srodnike za izdržavanje, što je najčešće situacija kod maloletne dece.

“Ako postoji srodnik koji može da izdržava tu maloletnu decu, a u obavezi je po zakonu i može, onda on mora da ga tuži, jer samo sud utvrđuje obavezu izdržavanja i mora da donese tu pravosnažnu presudu. Onda se taj iznos socijalne pomoći umanjuje za taj iznos za koji je utvrđena obaveza izdržavanja”,  objašnjava Sanja Milatović.

 

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments