Serološko testiranje na korona virus od sutra je moguće i u pojedinim privatnim laboratorijama u Srbiji. Rade se analize na antitela, a cene su i do četiri puta više od onih u državnim institucijama.

Laboratorijske analize krvi, takozvano serološko testiranje, ne pokazuje prisustvo korona virusa u telu pacijenta. Ono služi da bi se utvrdilo prisustvo antitela, i značajno je pre svega za naučne svrhe. Tako je prema prvom rezultatu Nacionalne seroepidemiološke studije na uzorku od 1000 građana utvrđeno da je 6,4 posto građana Srbije steklo imunitet na Kovid 19.

Serološkim testiranjem na korona virus traže se Igm i Igg antitela. Igm tela predstavljaju dokaz akutne infekcije, i ukoliko se pronađu zahtevaju PCR test kako bi se potvrdilo prisustvo korona virusa. Igg tela predstavljaju dokaz da je osoba preležala kovid, odnosno da je stekla imunitet. Međutim, utvrđeno je da neki pacijenti posle preležanog kovida nemaju antitela, a takođe nije poznato koliko su i do kada zaštićeni oni koji ih imaju u krvi.

Izvor: Srbija Danas/Sputnjik

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments