Informer

Dan posle dolaska dece Slavice Burmazović, koju je pre 4 godine otac Ejup Sabri Jundžu odveo najpre u Tursku, pa u Iran, pomaljaju se obrisi nove borbe ove porodice – mališanima predstoji privikavanje na novu sredinu, školovanje, vađenje dokumenata.

PROČITAJTE: Oteta deca vraćena majci Slavici Burmazović, otac ih odveo u Iran još 2015. godine

Protiv njihovog oca na snazi je crvena poternica i nalog za privođenje. On, međutim, najavljuje da će posećivati decu u Srbiji, jer je, kako ističe, pred zakonom čist.

“U Turskoj neću snositi nikakve posledice, jer sam ispoštovao odluku suda. Mogu da dođem i u Srbiju, jer sam živeo u Beogradu 15 godina i nikakav prekršaj nisam napravio. Planiram da obilazim decu. Čuli smo se danas, kao i u ponedeljak, kada su stigla u Srbiju”, kaže za “Novosti” Ejup Sabri Jundžu.

Budućnost dve ćerke i sina, kako ističe, isplanirao je zajedno sa njihovom majkom Slavicom.

“Poslednjih godinu dana smo razgovarali i dogovorili sve oko dece. Slavica je prošle godine bila u Iranu 15 dana i videla ih. Ako im bude dobro u Beogradu, neka žive tamo, a ako ne”, mogu da dođu u Tursku – kaže Jundžu.

Njegova situacija iz ugla srpskog pravosuđa, ipak, izgleda znatno drugačije. Za njim je još na snazi međunarodna poternica koju je, po nalogu tužilaštva, raspisao Treći osnovni sud u Beogradu, jer je bio u bekstvu.

“Osim poternice, aktivno je i rešenje ovog suda o određivanju pritvora”, kaže zamenik tužioca Ivan Marković, portparol Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

“Njemu se na teret stavlja krivično delo oduzimanje maloletnog lica, a pritvor mu se određuje zbog sumnje da bi boravkom na slobodi mogao da ponovi delo i da utiče na svedoke”, navodi on.

Da Jundžu još neko vreme neće moći da posećuje decu u Srbiji kaže i ambasador Srbije u Teheranu Dragan Todorović.

“On nije ispoštovao pravosnažnu odluku nadležnog suda u Turskoj, gde je najpre odveo decu, po kojoj je bio obavezan da ih vrati majci.  Sada bi trebalo da sud bude obavešten da su deca vraćena, ali to, verovatno, ne znači da on neće trpeti posledice. I zbog nepoštovanja suda, ali i zbog bekstva u Iran”, kaže on.

Izvor: Telegraf.rs/Večernje novosti

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments