Iako je proleće kalendarski počelo pre nekoliko dana, u mnogim delovima Srbije pao je sneg i formirao se snežni pokrivač.

Međutim, potpuno svojstveno nepredvidivom martu, pahulje će padati još danas, dok već od subote dnevna temeratura dostići 20 stepeni.

Pre dve večeri zabeleo se Beograd, Leskovac, Negotin, Knjaževac, Vranje… Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije gradova obavijenih snegom, koje su uglavnom snimljene iz kuća i stanova zbog policijskog časa.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda je najavljeno da će od ponedeljka do srede doći do stvaranja snežnog pokrivača, u većini mesta od 10 do 15 centimetara, na planinama i u nižim predelima istočne Srbije od 20 do 40 cm, lokalno i više.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da će sneg padati povremeno i danas, ali nas za vikend već očekuje lepo vreme. Prodor hladne mase sa severoistoka i ujedno priliv vlažnog vazduha sa Mediterana doveo je do toga da sneg zabeli čitav Balkan.

“Veoma su niske temperature za ovo doba godine. Tek je par stepeni iznad nule, a prosek za ovaj period je inače oko 14 stepeni. Pre par dana smo imali 25 stepeni, što je veliki pad, ali nije neuobičajeno, istu situaciju imali smo pre tačno dve godine. Od četvrtka sledi toplije vreme, ako bude padavina, biće to uglavnom kiša, na jugu i istoku, kao i u planinskim predelima, moguća susnežica i sneg”, rekao je Đurić.

Foto: RHMZ

Temperature će se u Srbiji kretati od 4 do 8 stepeni, u Vojvodini oko 12 stepeni. Za vikend sunčano, od petka osetniji porast temperature sa više od 15 stepeni, u nedelju čak i do 20. Tako će se vreme nastaviti tokom sledeće sedmice, suvo i lepo, bez ekstremno visokih temperatura za ovo doba godine, od 15 do 20 stepeni.

“Na vidiku nema novog zahlađenja tokom narednih nedelja. Ne treba da se bojimo da će u aprilu biti sličnih pojava kao pre dva dana. Doći će do manjih padova temperature, ali vreme će biti u skladu sa kalendarom, smena sunca i oblaka uz povremenu kišu”, nastavio je Đurić.

Izvor: Srbija Danas/Alo

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments