Broj učenika u dualnom obrazovanju uvećan je za deset puta, sa 400 na 4.500, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Čadež je, u obraćanju putem video bima učesnicima konferencije o dualnom obrazovanju održane u okviru Sajma privrede i preduzetništva “Ekspo Niš 2018”, podsetio da PKS već četiri godine intenzivno radi na uvođenju sistema dualnog obrazovanja u srednje stručne škole u Srbiji, u kojem je trenutno oko 600 firmi i 4.500 učenika.

“O rezultatima najbolje govore brojke. U proteklih pet godina broj učenika uvećan je za deset puta – sa 400 na 4.500, broj škola pet puta – sa 16 na 80, a broj kompanija 15 puta – sa 40 na 600”, precizirao je on, dodajući da privreda traži dobre učenike koji će zaista moći da nauče ono što će da rade na radnom mestu.

Iako su, kako kaže, samo dve generacije učenika u različitim pilot projektima završile ovaj vid školovanja u dualnom obrazovanju u srednjim stručnim školama, 85 posto se odmah zaposlilo u kompanijama gde su i učili posao.

“Ova konferencija je prilika da se upoznate sa mogućnostima za vaše kompanije, da vidite šta vam donosi i da zajedno uvedemo dualno obrazovanje u školski sistem Srbije”, poručio je Čadež.

Predsednik Organizacionog odbora sajma i Gradske opštine Pantelej, Bratimir Vasiljević, ocenio je da privreda, školstvo i zakonodavstvo imaju ključnu ulogu u uspostavljanju sistema dualnog obrazovanja, koji treba da doprinese bržem zapošljavanju i oživljavanju naše privrede.

Konferenciju “Potrebe privrede za kadrovima i primena zakona o dualnom obrazovanju”, održana u sklopu sajma koji se realizuje pod sloganom “Pre(d)uzmi svoju budućnost”, organizovali su PKS i Austrijska privredna komora.

Učesnicima konferencije su se uz predstavnike PKS i Austrijske privredne komore, obratili i predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke I tehnološkog razvoja, Nacionalne službe za zapošljavanje, regionalnih komora, Grada Niša, privrede i srednjih stručnih škola uključenih u sistem dualnog obrazovanja.

Inicijativu za uvođenje dualnog obrazovanja u obrazovni sistem Srbije dala je domaća privreda, a projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije od 1,6 miliona evra i ekspertsku podršku Austrijske privredne komore.

Cilj austrijsko – srpskog partnerstva je efikasnija integracija kompanija u sistem dualnog obrazovanja.

Sajam privrede i preduzetništva u Nišu završava se danas B2B razgovorima privrednika, Sajmom zapošljavanja i svečanom dodelom priznanja najboljim učesnicima.

Svoje proizvode i usluge predstavile su firme sa čitavog juga Srbije, ali su u Niš sa svojim proizvodnim programom stigli i gosti iz Osečine i Inđije.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments