Jelena Ivančić (17), učenica Matematičke gimnazije u Beogradu, bila je apsolutna pobednica Evropske matematičke olimpijade i tada je jedina od 196 takmičarki ostvarila maksimalno moguća 42 poena. Samo tri meseca kasnije, Jelena je sa Evrope prešla na svet.

Ona je u ukupnoj konkurenciji muškaraca i žena, zauzela 7. mesto najbolje matematičarke na svetu! A u Srbiju se nedavno vratila sa još jednim prestižnim priznanjem – Mirzahani nagradom koju je dobila na 60. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike u Velikoj Britaniji.

“Mirzahani nagrada zapravo nije toliko bitna za mene, za razliku od zlatne medalje koju sam osvojila tada na olimpijadi. Ona je mnogo bitnija i još je bitnije što sam 7. na svetu u ukupnoj konkurenciji (i muškarci i žene). Vrlo sam srećna zbog uspeha i mnogo mi je drago što imam 41 od 42 boda, što je vrlo retko”, zapravo prošlo je preko 30 godina otkako je Srbija imala sličan uspeh – priča Jelena za Telegraf.rs.

Foto: Privatna arhiva

Takođe, kako kaže, Srbija je prvi put ekipno osvojila 9. mesto (takmičenje je individualnog tipa, ali se na kraju sabiraju rezultati po članovima tima), što je isto neverovatno u konkurenicji od oko 110 zemalja. Mladim matematičarima nije žao ni što su veći deo letnjeg raspusta proveli učeći.

“Mi smo navikli da se takmičimo leti, jer se međunarodna matematička olimpijada uvek održava u julu, ali bar imamo ceo avgust za odmaranje. Neću imati nijedno takmičenje do kraja godine jer planiram da se fokusiram na prijave za fakultet”, poručuje na kraju Jelena.

Inače, Jelena ima puno medalja. I prošle godine bila je najbolja u Evropi i vratila se okićena zlatom. U jednom od retkih intervjua koje je dala, izbegla je da kaže koliko medalja tačno ima, pod izgovorom da ih “više ne broji”.

Izvor: Telegraf

Autor: M. Leskovac

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments