Foto: TheHill

Pojedini građani koji su preležali korononu su u nedoumici da li da se sad vakcinišu protiv sezonskog gripa, jer se plaše da se mogu razboleti i od njega zbog već oslabljenog imuniteta i prisutnih čestih oštećenja pluća ili drugih organa.

Stručnjaci kažu da su upravo pacijenti koji su preležali kovid ti kojima je među prvima potrebna imunizacija protiv gripa, ali da u tom trenutku moraju biti potpuno zdravi.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović kaže za Kurir da oni koji su preležali koronu treba da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, ali samo pd uslovom da su potpuno zdravi.

“Samo ako su potpuno fit”

– Sve laboratorijske analize treba da im budu u granicama normale i da nemaju više ni najmanju naznaku kliničke slike kovida. Zbog oštećenja na plućima, koja neretko ostaju, treba da bude konsultovan i pulmolog. Pacijenti ne smeju da imaju kratak dah, da se brzo zamaraju, da osećaju malaksalost ako žele da prime vakcinu protiv gripa. Jednom rečju, treba da budu potpuno fit, što bi se danas reklo – ističe Tiodorović i napominje da je svakako dobro da se što više ljudi vakciniše protiv gripa.

Prof. Tiodorović ne očekuje da će vrlo brzo krenuti širenje gripa u Srbiji.

– Protivepidemijske mere u slučaju korone, pre svih nošenje maski, daju rezultate i kod gripa. Manje je respiratornih infekcija u ovo doba godine nego prethodnih godina. I upravo zato ne očekujem da će grip u Srbiji krenuti pre januara ili februara. A ne očekujem ni jak sudar korone i sezonskog gripa – ističe Tiodorović.

Pulmolog dr Tatjana Radosavljević objašnjava da je organizam kroz koji je prošla korona osetljiviji na grip i ostale infekcije baš zbog smanjenog imuiteta.

Oni među prvima da se vankcinišu

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments