Organizacija ASTRA najavila je danas da pokreće kampanju “Ne skreći pogled- Trgovina ljudima nije paralelna stvarnost već surova realnost” u cilju poboljšanja opšte informisanosti o najzastupljenijim vidovima trgovine ljudima u našoj zemlji.

Cilj kampanje je ukazivanje na jednu od najvećih zabluda vezanih za trgovinu ljudima – da se ona događa nekom drugom i negde drugde, kao i povećanje opšte informisanosti o najzastupljenijim vidovima trgovine ljudima kod nas, navodi se u saopštenju.

Od početka godine u Srbiji je identifikovana 41 žrtva trgovine ljudima i u odnosu na broj zvanično potvrđenih žrtava tokom prošle godine (39 osoba), brojka ukazuje na značajan porast.

Treba imati u vidu da broj zvanično identifikovanih žrtava trgovine ljudima u Srbiji od 2013. do 2019. varira od 39 do 125.

Iz NVO Astra ukazuju da je borba protiv trgovine ljudima dodatno otežana pandemijom COVID-19, a trgovina ljudima još više skrajnuta od očiju javnosti.

Trgovci ljudima deo aktivnosti prebacuju na internet, a ekonomska kriza čini potencijalne žrtve još ranjivijim.

Astrina SOS linija od početka pandemije beleži 77 odsto više poziva, dok je samo ASTRA od početka godine identifikovala 24 žrtve trgovine ljudima.

Stručnjaci ukazuju na pretpostavke da broj žrtava trgovine ljudima na ovim prostorima i do 10 puta veći.

Širom Evrope broj ljudi identifikovanih žrtava trgovine ljudima između 2015. i 2018. godine je porastao za 50 odsto.

To je jedan od razloga što je Astra kroz projekat “Unapređenje prostora i mogućnosti za borbu protiv trgovine ljudima”, uz podršku Evropske unije, pokrenula kampanju namenjenu podizanju svesti javnosti o problemu trgovine ljudima, njegovim vidovima i zastupljenosti.

Posle dve decenije rada, više od 44.0000 poziva upućenih SOS liniji i preko 540 identifikovanih i pomognutih žrtava, Astra želi da podseti i upozori da je trgovina ljudima zločin koji se može desiti bilo kome i da žrtve dolaze iz najrazličitih slojeva društva, navodi se u saopštenju.

Svi koji su preživeli trgovinu ljudima ili žele da je prijave i informišu se o načinima zaštite i prevencije mogu da se jave na broj telefona +381 11 785 0000 ili 0800 101 201.

Sve linije su dostupne 24 sata svih sedam dana u nedelji, podseća se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments