Krivotvorenog novca na tržištu iz godine u godinu je sve manje, pokazuju upravo objavljeni podaci Narodne banke.

Falsifikatori novca ipak ne miruju. Izveštaj centralne banke za prošlu godinu pokazuje da je, u postupku ekspertize novca primljenog pod sumnjom da je falsifikovan, otkriveno ukupno 6.779 komada “lažiranih” novčanica i domaćeg i stranog novca.

Otkriveno je mnogo više falsifikovanih dinara i to 5.834 novčanice, što je 5,5 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine, kada je otkriven 6.171 komad tih novčanica.

Ekapija.rs

Među otkrivenim dinarskim falsifikatima većina su novčanice od 1.000, 2.000 i 500 dinara. Ta tri apoena zajedno čine 96,9 odsto svih falsifikovanih dinara.

Kada se uporede otkrivene falsifikovane dinarske novčanice s gotovim novcem u opticaju, koji je 31. decembra 2017. godine iznosio 331,06 miliona komada novčanica ili 197,93 milijarde dinara, vidi se da je na milion komada originalnih novčanica u opticaju otkriveno 17,6 komada falsifikovanih novčanica gotovog novca, to jest na milijardu dinara u opticaju otkriveno je 36 dinara falsifikovanog novca.

Prošle godine takođe je otkriveno 945 komada stranih falsifikovanih novčanica, što je 2,2 puta manje u odnosu na 2016. godinu, kada je otkriveno 2.095 komada tih novčanica. Otkriveno je 778 falsifikovanih novčanica evra, što je dva i po puta manje nego u istom periodu prethodne godine, kada je evidentiran 1.971 komad tih novčanica. takođe je otkriveno 146 komada falsifikovanih novčanica američkog dolara, što je 31,5 odsto više nego prethodne godine, kada je evidentirano 111 komada tih novčanica. Gotovo isključivo je evidentiran falsifikat apoena od 100 dolara.

Otkrivena su i tri falsifikata švajcarskog franka, 10 nemačke marke, sedam britanske funte i jedan australijskog dolara. Falsifikovani novac mora da se preda bilo kojoj banci ili u MUP, jer puštanje takve novčanice u opticaj predstavlja krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti. “Ukoliko građanin sumnja da je novčanica oštećena ili falsifikovana, nikako ne treba da primi takvu novčanicu, zato što nakon prijema i odlaska sa lica mesta teško može dokazati da je neku konkretnu novčanicu primio baš na tom mestu i baš od te osobe”, navode u Narodnoj banci Srbije.

Krivotvorenog novca na tržištu iz godine u godinu je sve manje, pokazuju upravo objavljeni podaci Narodne banke.

Najbolje je da se sumnjiva novčanica uopšte ne primi. U slučaju da naknadno, po napuštanju mesta dobijanja novčanice, građanin dođe do saznanja ili sumnje da je primio falsifikovanu novčanicu, dužan je da takvu novčanicu preda bilo kojoj banci ili organizacionoj jedinici MUP-a. Po predaji novčanice će dobiti potvrdu o privremenom oduzimanju, novčanica se šalje Narodnoj banci Srbije na ekspertizu, a o rezultatu ekspertize građanin će biti obavešten od banke ili MUP, u zavisnosti od toga kome je predao novčanicu. Ako se utvrdi da je novčanica original, građanin će dobiti novac nazad.

Autor: Politika.rs   Foto: Kurir.rs/Ekapija.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Novosađan
14/01/2018 18:04

Divno je u ove hladne dane dobiti rečenicu kojom se odmah zagreje mozak:
Otkriveno je mnogo više falsifikovanih dinara i to 5.834 novčanice, što je 5,5 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine, kada je otkriven 6.171 komad tih novčanica.

Mlata
15/01/2018 14:53
Reply to  Novosađan

otkriveno ukupno 6.779 komada “lažiranih” novčanica i domaćeg i stranog novca.

Otkriveno je mnogo više falsifikovanih dinara i to 5.834 novčanice, što je 5,5