Srbiju je Evropski monitoring centar obavestio o prisustvu razlicitih grupa novih supstanci na tržištu Unije, a u toku je procedura stavljanja i 19 zabranjenih supstanci na kontrolnu listu, prenosi RTS.

U Srbiji je nedavno policija prvi put zaplenila tzv. božju drogu, a pre dva dana uhapšena je i jedna 19-godišnja devojka zbog posedovanja tri litre te psihoaktivne supstance.

U više gradova u Srbiji o psihoaktivnim supstancama biće organizovana 31 tribina za učenike, šest za nastavnike i jedna za roditelje.

Uskoro se očekuje i edukacija i za zdravstvene radnike za postupanje u situacijama o predoziranju.

Psihijatar Dnevne bolnice za lečenje zavisnosti u adolescenciji Svetislav Mitrović rekao je za RTS da u Dnevnoj bolnici rade sa mladim ljudima i njihovim roditeljima i da u ovom trenutku imaju oko 15 pacijenata na lečenju.

Međutim, kako je dodao, taj broj se stalno menja. Mitrović napominje da pacijenti dolaze na lečenje svojevoljno, ali ipak tom procesu pristupaju uz otpor.

Doktor je istakao da se nove supstance svakodnevno sintetišu i da se uz jedno uzimanje može ugroziti život. Kako je istakao, reakcije su upravo zbog toga, nepredvidivije nego ranije i situacija je mnogo složenija.

“Sve nove supstance su opasne, ne bih izdvajao, drastično ugrožavaju mladi život”, naveo je Mitrović i rekao da se u bolnici tim mladim ljudima daje podrška da posmatraju život pozitivnijim očima.

MUP danas u Obrenovcu spaljuje drogu zaplenjenu u prethodnom periodu. Najavljen je i novi sastanak Komisije Vlade Srbije za borbu protiv narkomanije u školama, i nove aktivnosti koje će nadamo se smanjiti prisustvo ove smrtonosne pošasti u društvu.

 

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments