Otpad koji je nedavno otkriven u Vukićevici, kod Obrenovca, toksičan je i kancerogen, a ovo, prema navodima, nije jedini slučaj odlaganja opasnog otpada u Srbiji.

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan je, prilikom obilaska iskopine na privatnoj parceli Zorana Markovića, koji je uhapšen zbog odlaganja opasnog otpada, rekao da se trovanje zemljišta, vode i građana na ovakav način mora odmah zaustaviti.

On je objasnio da je na toj parceli pronađen otpad koji je izuzetno toksičan, dodajući da građani nemaju razlog za paniku, već da su imali prava da budu obavešteni o svemu.

Ministar je naveo da su uzorci vode na ispitivanju, a da će rezultati biti gotovi za dve nedelje, i poručio korisnicima lokalnih bunara da za to vreme ne koriste bunarsku vodu za piće.

“Dužni smo da obavestimo javnost da su bunari zagađeni, a da li je to tako ili nije znaćemo kada analize budu gotove. Obavestićemo predsednika opštine i građane kakva je situacija i u skladu sa tim preduzimati sve mere koje su u skladu sa zakonom”, objasnio je Trivan.

Upitan kakva je svrha Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u procesu istrage, Trivan je rekao da je uloga BIA zbog resursa kojima raspolaže za ovu vrstu delatnosti najvažnija.

Pošto je istraga u toku nećemo dobiti odgovore na sva pitanja, rekao je Trivan i dodao da uskoro očekuje da dobije odgovore na pitanja odakle je taj otpad, gde je generisan, kojim je putem stigao i da li su ljudi koji su to prodavali znali šta se sa tim dešava.

Ilija Brčeski, saradnik instituta MOL, jedne od institucija koja je radila ekspertize na ovom slučaju, istakao je da se radi o toksičnim i kancerogenim supstancama – benzen i jedna vrsta hloralnih rastvarača.

Brčeski je objasnio da su njihove koncentracije u podzemnim vodama limitirane zakonom koje se mere u miligramima, i podsetio na to da je u ovom slučaju reč o tonama.

On je rekao da je poreklo opasnog otpada industrijsko, te da bi se, da nije otkriven, razlagao u zemlji decenijama.

Tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Obrenovcu Danijela Sinđelić napomenula je da je tužilaštvo hitno reagovalo nakon dobijanja informacije o odlaganju velike količine opasnog otpada na privatnoj parceli.

Sinđelić je ukazala na to da je sproveden složen uviđaj, koji je trajao tri dana, a u koji su bili uključeni predstavnici osam institucija, kada je pronađena količina otpada od 25 tona.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments