Otvara se prva banka reproduktivnih ćelija u Srbiji

       

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije u Višegradskoj ulici u Beogradu otvara se prva banka reproduktivnih ćelija. Donori spermatozoida i jajnih ćelija mogu biti muškarci do 40. godine i žene od 21. do 34. godine ali da moraju da prođu testove i preglede propisane pravilnicima.

Profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS-a navodi da donori spermatozoida i jajnih ćelija mogu biti muškarci do 40. godine i žene od 21. do 34. godine ali da moraju da prođu testove i preglede propisane pravilnicima.

“Postoje u pravilnicima striktne analize i procedure koje mora da prođe svaki donor od klasičnog pregleda, preko intervjua, psihološke i genetske procene, labaratorijskih testova, analiza na polno prenosive i tropske infektivne bolesti. Znači niko neće moći da bude donor a da ne ispunjava sve te propisane uslove”, objašnjava Stefanović.

Dodaje da se osnivanjem banke proširuje krug lica koji mogu učestvovati u ovim postupcima.

“Ljudi će moći da budu i donori i darovaoci reproduktivnih đelija i embriona ali i njihovi primaoci”, objašnjava Stefanović.

Dodaje da je banka značajna pre svega za one parove koji uz pomoć svojih ćelija ne mogu da dobiju svoje potomstvo ali i one koji boluju od nekih težih bolesti koji dovode do gubitka reproduktivnih funkcija.

“Bez obzira da li je to jedan supružnik ili su oba, oni će moćida dobiju embrione ali naravno i za one koji boluju od nekih težih bolesti koji dovode do gubitka reproduktivnih funkcija će moći da dobiju ćelije ali će takođe moći da zamrznu svoja tkiva i eventualne jajne ćelije koje će koristiti npr nakon lečenja”, objašnjava Stefanović.

Dodaje da je zakonom predviđeno i da žene bez partnera u nekom trenutku moći da dobiju reproduktivne đelije.

Ističe da je danas veliki dan za srpsko zdravsto, za građane Srbije koji imaju problem sa sterilitetom.

“Osnivanjem banke reproduktivnih đelija tkiva i embriona dovršava se nešto što je započeto još pre deset godina i mi smo veoma srećni i ponosni što su Ministarstvo zdravlja i ministar Zlatibor Lončar uspeli da osnuju banku koja će raditi zarad dobrobiti građana Srbije. Ponosni smo što se ova banka nalazi na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCS-a koje je i pionir vantelesne oplodnje i biomedicinski potpomognutog oplođenja jer je ovde prva beba rođena još 1991. godine” navodi Stefanović.

Dodaje da se banka osniva na principima poštovanja svih svetskih i evropskih vodiča i standarda radi kontrolisanja kvaliteta i da će tim koji tu bude radio ginekolozi, embriolozi, infektolozi, mikrobiolozi, psiholozi i pravnici učiniti sve da banka radi za dobrobit građana Srbije.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments