Otvoren je 16. po redu konkurs za Nacionalno takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji (NTI), pod pokroviteljstvom resornog ministarstva nauke Srbije, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, a rok za prijavu je do 3. aprila ove godine.

Nagradni fond iznosi šest miliona dinara.

Pokrovitelj prošlogodišnjeg jubilarnog 15. takmičenja bio je i predsednik Srbije.

Zainteresovani koji su već stvorili određenu inovaciju ili su pred njenom finalizacijom, trebalo bi da oforme svoj, najmanje tročlani tim i da se prijave putem sajta www.inovacija.org.

Koordinator NTI, prof. dr Dragan Povrenović, ističe da nema ograničenja za učešće u timu, ni u pogledu starosti, obrazovanja, socijalnog statusa ili mesta stanovanja takmičara.

“Timovi mogu biti formirani i kao porodični timovi ili timovi srednjoškolaca, studenata, ženskih timova i slično. Inovacije mogu biti iz svih oblasti tehničkog, medicinskog, informatičkog ili stvaralaštva u oblasti usluga”, kaže Povrenović.

Posle prijave timova inovatora 3. aprila, održavaju se obuke, radi se sa učesnicima, pomaže se nadgradnja inovacija u tehničkom i tržišnom aspektu i proverava se kvalitet inovacija. Finale takmičenja zakazano je za 22. decembar u studiju RTS-a, uz direktan prenos od 21.00 časa.

Prema rečima prof. Povrenovića, do sada je na takmičenju učestvovalo 2.800 timova sa više od 9.000 učesnika, pripremljeno je 1.425 biznis planova i poslovnih modela, što je dodatno potvrdilo ekonomski potencijali predloženih inovacija.

Zahvaljujući učešću na takmičenju, do sada je osnovano više od 85 novih preduzeća, koja su aktivna na tržištu.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments