Danas je u Beogradu otvoren tradicionalni sajam tekstila „Balkan tekstil 2018”, koji će trajati do subote, 3. marta. Ovogodišnji sajam okupio je više od 50 kompanija, koje dolaze iz Turske, Srbije, Hrvatske, Kine i drugih zemalja, a bave se različitim tekstilnim industrijskim granama. Ulaz za sve posetioce je slobodan.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić  je prilikom otvaranja sajma  najavio da će u naredna dva do tri meseca biti otvorene nove tekstilne fabrike u Lazarevcu i Kragujevcu, čiji su vlasnici iz Turske. Dodao je i da je ovaj sajam dokaz unapređenih i odličnih odnosa između te dve zemlje i najbolje govori o rastu tekstilne industrije u Srbiji.

„Već postoji odluka turskih investitora o otvaranju pogona u Aleksincu i Kraljevu, a pregovaramo sa još jednim investitorom povodom otvaranja pogona u Malom Zvorniku“, izjavio je Ljajić na otvaranju sajma koji se drugi put održava u Beogradu, nakon što je četiri puta bio održan u Novom Pazaru.

Međutim, tekstilna industrija u Srbiji, dodao je ministar, još uvek nije dostigla nivo na kom je bila u vreme bivše Jugoslavije, ali već danas posluje oko 2.000 ozbiljnih kompanija u ovom sektoru, računajući i domaće proizvođače. Iz godine u godinu beleži se rast proizvodnje, izvoza i zaposlenosti.

„Prošle godine, prodaja tekstila bila je za 15 odsto veća nego prethodne. Takođe, izvoz je porastao za 15 odsto, približivši se nivou od 900 miliona dolara, a raste i zaposlenost“, poručio je Ljajić.

Anil Kajalar, savetnik u ambasadi Turske u Srbiji, istakao je da Srbija i Turska beleže veliki rast u međusobnim odnosima, naročito nakon posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji u oktobru prošle godine, kada je, kako kaže, jako lepo dočekan.

„Najveći doprinos našim dobrim odnosima nesumnjivo daje saradnja u trgovini i ekonomiji“, naveo je Anil Kajalar.

Kako dodaje Kajalar, trgovinski odnosi dve zemlje veoma brzo napreduju, a primetan je i veliki broj turskih turista u Srbiji, kojih je samo prošle godine bilo sto hiljada.

izvor: mtt.gov.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments