Foto: pixabay.com

Srbija je prepoznata kao jedan od najaktivnijih učesnika u okviru mehanizma saradnje 16+1 i zemlja koja ima vodeću ulogu u saradnji sa Kinom kad je reč o infrastrukturnim projektima. 

Na samitu će se razgovarati ne samo o projektima koji se tiču Srbije, već o ukupnoj saradnji Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope i njenom daljem razvoju. Treći samit ministara transporta Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope trajaće do 17. oktobra u Beogradu.

Ministar energetike i nacionalni koordinator za saradnju Kine i CIE Aleksandar Antić, izjavio je danas na otvaranju samita da Srbija zahvaljujući snažnim prijateljskim odnosima predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đininga ima najviše projekata u okviru mehanizma saradnje Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope.

“Već sedam godina taj format je svake godine sve snažniji i ima sve više načina kojima zemlje regiona ostvaruju saradnju sa Kinom, na dobrobit svih naših građana. Ponosni smo na sve što je do sada urađeno”, rekao je ministar.

Ističe da treba da budemo zahvalni Kini i predsedniku Siju, koji je otvorio mogićnost tog oblika saradnje na bilateralnoj i multilateralnoj osnovu, ali i doprineo da sve zemlje u regionu mogu više da sarađuju i imaju više projekata.

Rekao je i da je posebno značajna za region globalna inicijativa Kine Put svile.

Posle svečanog otvaranja samit ministara saobraćaja biće nastavljen bilateralnim i zajedničkim sastancima u Palati Srbija, dok će forum gradonačelnika biti nastavljen u Sava centru.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments