Naša zemlja može da izvozi menadžere, jer je mnogo fakulteta koji danas školuju mlade za ova zanimanja, ali zato nema ko da pravi pecivo ili zida i gradi, pa se za taj posao uzimaju priučeni radnici.

Srbija bi za nekoliko godina mogla da ostane bez pekara, vozača, prodavaca i ugostitelja. Nedostatak radne snage je problem sa kojim se naša zemlja već duže suočava, a vlada taj problem rešava kreiranjem novih radnih mesta, prekvalifikacijom i dokvalifikacijom radnika, izjavio je ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

“Srbija će se zbog negativnog prirodnog priraštaja uskoro suočiti s manjkom radne snage i neće imati ko da radi. Nacionalna služba za zapošljavanje odvaja sredstva za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika kako bi se angažovali svi resursi i sprečio nedostatak radnika”, objasnio je ministar.

“Iskustva poslodavaca upravo to potvrđuju, jer se ovaj manjak oseća već nekoliko godina. To se posebno odnosi na automehaničare, varioce, ali i radnike u građevinarstvu, proizvodnji odeće i obuće”, kaže Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.

 

Izvor: Srbija Danas/Politika

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments