Posle noćne pijanke alkohol veoma dugo zadržava u organizmu, pa vozači još uvek nisu spremni, odnosno, ne bi trebalo da sedaju za upravljač automobila.

Mnogi vozači, nažalost, uopšte ne čekaju da se otrezne posle pića, već pripiti sedaju za volan, dok mnogi i misle da su sposobni za vožnju samo pola sata ili sat nakon pića. To, nažalost, nije tačno, a preterano samopouzdanje, u ovom slučaju, može biti veoma opasno, jer alkohol veoma dugo ostaje u organizmu.

Nedavno je u Velikoj Britaniji, u jednom danu, u periodu od 5 sati ujutro do 11 pre podne, četvrtina zaustavljenih vozača bila kažnjena zbog vožnje u pijanom stanju (u VB, inače, dozvoljna količina alkohola u krvi iznosi 0,8 promila). To znači da se posle noćne pijanke alkohol dugo zadržava u organizmu i vozači još nisu spremni da sednu za upravljač automobila.

Kako će alkohol delovati na vas zavisi od pola, starosti, metabolizma, telesne mase, vrste alkohola koja je uneta u organizam, o tome da li ste nešto pojeli pre pića, kao i stresu kome ste bili ili ste i dalje izloženi…

Britanska organizacija za bezbednost saobraćaja Road Respect analizirala je konzumiranje alkohola i sposobnost za vožnju pod njegovim dejstvom, prenosi HAK, i na osnovu te analize izdala preporuke o vremenu koje bi trebalo da prođe nakon pića, a pre sedenja za volan, odnosno o tome koliko dugo koji alkohol ostaje u organizmu.

Čaša vina (između 11 i 14 odsto alkohola, u proseku)

Jedno piće: 3,5 sata
Dva piča: 7 sati
Tri pića: 10,5 sati
Četiri pića: 14 sati
Pet pića: 17,5 sati

Čašica žestokog pića (40 odsto alkohola)

Jedno piće: 1,5 sat
Dva piča: 3 sata
Tri pića: 4,5 sata
Četiri pića: 6 sati
Pet pića: 7,5 sati

Pivo, lager (5 odsto alkohola)

Jedno piće: 2,5 sata
Dva piča: 5 sati
Tri pića: 7,5 sati
Četiri pića: 10 sati
Pet pića: 12,5 sati

Izvor: Srbija Danas/Telegraf

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments