Prema karti požara Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA), u Srbiji je vatrom zahvaćeno na desetine lokacija.

Podaci MUP-a pokazuju da je od početka oktobra registrovan 3.031 požar. Poseban problem je paljenje strnjišta. Agroekonomista Milan Prostran kaže za RTS da bi jedno od rešenja bilo da se odgovornost za paljenje biljnih ostataka na njivama podigne na krivični nivo.

Karta požara NASA koja se ažurira u realnom vremenu pokazuje da je u svakom trenutku više od sto lokacija u Srbiji zahvaćeno vatrom.

To ne deluje toliko strašno, u poređenju sa zvaničnom evidencijom.

MUP navodi da je od početka oktobra, na teritoriji Repubike Srbije registrovan 3.031 požar na otvorenom, kao i da su u gašenju tih požara bila angažovana 7.223 vatrogasca-spasioca sa 3.383 vozila. Od početka godine, registrtovan je 16.861 požar na otvorenom prostoru.

Požari na jugu Srbije, u nepristupačnim predelima Stare planine, kod Trgovišta i Prokuplja, i dalje gore, u delu opštine Trgovište proglašena je vanredna situacija, ali meštani nisu ugroženi.

Od nedelje bukti požar na Staroj planini, a oko 100 vatrogasaca iz cele Srbije bori se sa vatrom na izuzetno nepristupačnom terenu.

Agroekonomista Milan Prostran objašnjava za RTS da paljenje biljnih ostataka na njivama nije novo.

“Najveći problem je što to zlo nije zakonom uređeno kao krivično delo, nego se za paljenje strnjišta plaća kazna od 50.000 dinara”, naveo je Prostran.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici pale ostatke iz neznanja, jer nisu svesni štete koja se time pričinjava.

“Ta šteta se pre svega odnosi na uništavanje ili narušavanje kvaliteta zemljišta i mikroorganizama koji su nezamenljivi za prihvatanje minerala. Suština je što naši zemljoradnici zbog nedostatka novca i zato što štede na gorivu žrtvuju kvalitet zemljišta”, istakao je Prostran.

Požari na otvorenom su, kako je naveo MUP, najčešći u rano proleće, tokom marta i početkom jeseni, nakon berbe kukuruza, iako povećana opasnost od nastanka požara na otvorenom traje od početka proleća do kasne jeseni.

Izvor: RTS/Tanjug

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments