Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas, obrazlažući izmene i dopune Zakona o putnim ispravama, da će građani moći da podnesu zahtev za izdavanje novog pasoša šest meseci pre isteka važenja prethodno izdatog pasoša.

Stefanović je, za skupštinskom govornicom, rekao da je to posebno značajno za putovanja u zemlje čije zakonodavstvo kao uslov za ulazak u zemlju zahteva određeno vreme važenja pasoša.

On je rekao da se predloženim izmenama Zakona pruža mogućnost podnošenja zahteva i pre ovog roka, odnosno u roku dužem od šest meseci.

Stefanović je dodao da je jedna od novina i to što će se putna isprava, koja je proglašena nevažećom, oglašavati na internet stranici MUP.

Na taj način će građani biti oslobođeni troškova koje su imali do sada.

Prema njegovim rečima, predloženim izmenama i dopunama Zakon o putnim ispravama terminološki se usaglašava sa Zakonikom o krivičnom postupku, Zakonom o opštem upravnom postupku, Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i Zakonom o evidenciji i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova.

Stefanović je podsetio da je Zakon o putnim ispravama usvojen 2007. godine, kao i da su poslednje izmene bile 2014. godine.

On je rekao da su predložene izmene i dopune Zakona rezultat praćenja primene Zakona i “sagledavanja mogućnosti da se građanima Srbije omogući efikasnije i lakše ostvarivanje svojih prava”.

“Predložena rešenja predstavljaju deo reformi koje sprovodi Vlada Srbije, a koje imaju za cilj pojednostavljivanje administrativnih procedura, uštede u vremenu i novcu i dostizanja višeg kvaliteta u standardima za građane Srbije”, rekao je Stefanović.

Izvor: FoNet

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ne okreci se sine
12/11/2019 22:55

Da sad kada ste nas kostali produzavanja radne dozvole i odlaska u Otavu da bi napravili novi pasos jer nam u Srbiji niste hteli izdati novi jer je stari bio validan duze od 6 meseci. Sram vas bilo. Kostali ste me i zdravlja i novca zbog 2 meseca duze vaznosti pasosa od dozvoljene da bi se pravio novi. Sram Vas Bilo.