Povodom pisanja medija da bi sredinom godine izmenama zakona mogli biti ukinuti “penali” za odlazak u penziju pre napunjenih 65. godina života, u Ministarstvu rada, rečeno je Tanjugu da nema osnova za izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Trenutno važi postojeći zakon i nema osnova za izmene, a ako bude, javnost će biti blagovremeno obaveštena”, poručuju iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je nedavno da bi “kazne” za odlazak u penziju pre 65. rođendana mogle biti ukinute sredinom godine, kada se, kako je rekao, očekuju izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

“Najavljeno je da će se izmenom postojećeg zakona o PIO, na kome radna grupa radi već duže vreme, prestati s trajnim kažnjavanjem penzionera”, rekao je Orbović za Politiku.

Predlog SSSS-a je, kako je Orbović obrazložio, da trajno umanjenje penzija od 0,34 odsto mesečno ne važi posle 65. godine i da nakon toga penzioneri nastave da primaju punu starosnu penziju.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments