U Srbiji će od danas, 22. oktobra, u 10 časova biti aktiviran “sistem instant plaćanja” u bankama, koji omogućava skoro trenutni prenos novčanih sredstava 24 sata dnevno, svakog dana u nedelji, kroz “m-banking”, “e-banking” ili na šalterima.

Četiri banke kasne, ovaj sistem uvode od 1. aprila sledeće godine

Mediji prenose da to znači da su banke dužne da omoguće “najmanje jedan kanal” za izvršavanje instant transfera odobrenja, a da će od 1. aprila morati da omoguće instant plaćanja na “svim kanalima transakcija”.

Iz Narodne banke Srbije navode da će četiri od ukupno 28 banaka u Srbiji tu uslugu korisnicima omogućiti posle tog roka.

Banka Inteza, Erste, Vojvodjanska i Pireus će se sistemu priključiti najkasnije do 1. aprila 2019. godine, jer su još ranije planirale zamenu centralnog bankarskog sistema ili statusnu reorganizacija, te im je podzakonskim aktom omogućeno naknadno priključenje.

Mediji navode da je testiranje novog sistema počelo u junu i da nije bilo većih problema u njegovoj dosadašnjoj prijmeni.

Instant plaćanje će moći da se obavi i putem posebnih aplikacija na mobilnim telefonima upotrebom QR koda, kao i nova usluga koja će omogućiti prenos sredstava čak i ako se ne zna broj tekućeg računa nekog pojedinca, kada je dovoljno samo poznavanje broja njegovog mobilnog telefona.

 

Izvor: Novosti

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments