Treća runda dijaloga političkih partija sa evropskim predstavnicima biće održana danas u Skupštini Srbije. Istovremeno, u Republičkoj izbornoj komisiji počela je obuka 500 instruktora u okviru obuke svih članova biračkih odbora, koji učestvuju u izbornom procesu.

Predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Tanja Fajon rekla je da se nada napretku u uspostavljanju dijaloga, kako bi se stekli uslovi za fer i demokratske izbore.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević kaže da će ukupno 500 instruktora sprovesti kompletnu obuku stalnog sastava biračkih odbora.

“Na taj način ćemo podići nivo znanja i veština koje su neophodne da bi se stroge izborne procedure sprovele na izborni dan”, ističe Dimitrijević.

Podseća da su birački odbori sastavljeni od predstavnika i vlasti, opozicije i vanparlamentarnih stranaka.

“Birački odbori su organizovani u takozvanom stalnom i proširenom sastavu. Stalni sastav je određen proporcionalno sastavu Skupštine Srbije, a prošireni sastav se određuje dodatno uz sve podnosioce lista koji žele da učestvuju na izborima”, objašnjava Dimitrijević.

Naglašava da je cilj obučiti kompletan sastav biračkih odbora, kako podnosioci lista ne bi imali sumnju u validnost i sam rezultat izbora.

Kaže da je ideja da bude obučeno 300.000 ljudi.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments