Počeo Gospojinski ili Bogorodičin post

       

Danas, 14. avgusta po novom kalendaru, počinje Gospojinski ili Bogorodičin post, a traje 15 dana, sve do praznika Uspenja Presvete Bogorodice ili Velike Gospojine.

Prema crkvenom predanju, nakon svih događaja koji su se zbili oko Hristovog vaskrsenja i vaznesenja, majka Gospoda, Presveta Djeva Marija, provela je svoj život u molitvi, postu i podvižništvu, sve do svoje smrti na zemlji.

Iz tog razloga pravoslavni hrišćani poste pre praznika Uspenja Presvete Bogorodice.

Post traje dve nedelje. Iako je najmlađi i vrlo često i najkraće traje, od četiri višednevna posta samo je Vasrkšnji stroži od Gospojinskog. Post je skoro ceo na vodi, jednino se subota i nedelja poste na ulju, dok je riba dozvoljena samo jedan dan. Taj dan je Preobraženje Gospodnje, 19. avgusta.

Kao i svaki, tako i ovaj post ima dve strane: telesnu i duhovnu. Telesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porekla. Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela. Telesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspešnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz telesne želje. Stvarni post koji obuhvata i telesni i duhovni aspekat, privodi čoveka smirenju.

Pravoslavni hrišćani imaju danas dva zadatka – da oproste svima onima koji su im zgrešili i traže u srcu svome iskren oprost za sve ono što su oni zgrešili drugima.

– Bogorodice Djevo, raduj se blagodatna Marijo, Gospod je s tobom; blagoslovena si Ti među ženama i blagosloven je Plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja duša naših.

Tu je i treći zadatak – da se spreme za pričest u dogovoru i po blagoslovu svog sveštenika ili duhovnika, ispovede pre pristupanja ovoj svetoj tajni i idu nedeljom u crkvu.

 

Izvor: Telegraf.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments