Foto: twitter.com/predsednikrs

U Kliničkom centru Srbije danas je počeo sa radom iks nož za lečenje tumora, a do sada su pacijenti na takav tretman morali da idu u inostranstvo, što ih je koštalo najmanje 20.000 evra.

Prvi pacijent je jutros već zračen na tom aparatu, a predviđeno je da u naredna dva meseca bude tretirano još 30 onkoloških pacijenata.

U izgradnju Centra za Iks nož u KCS i nabavku opreme uloženo je 800 miliona dinara.

Prednosti “Iks noža” su efikasnost i preciznost, budući da može da se primeni na tumore svih lokalizacija koji su veličine pet do šest centimetara.

U našoj zemlji do sada ovakav način radioterapije nije sprovođen, tako da će se nabavkom ovakvog aparata značajno poboljšati kvalitet radioterapije, posebno za one pacijente čiji primarni tumor nije veći od 5 centimetara.

Nova zgrada se prostire na 700 kvadrata, a u njoj će biti Iks nož, kao i sva prateća oprema.

Klinički centar Srbije obišao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i  i ministar zdravlja, Zlatibor Lončar.

“Hoću da se zahvalim na velikom trudu i radu koji ulažete da bi čuvali zdravlje našeg naroda i lečili naše pacijente. Energija i trud koji ulažete nije direktno proporcijalan našoj zahvalnosti. Hoću da vam se zahvalim da teškom i napornom radu, verujući da ćemo moći makar deo da vam vratimo”, rekao je Vučić i naveo da je mašina koštala 7 miliona evra.

Rekao je da svake godine imamo 40.000 novoobolelih od raka i da ti ljudii ne smeju da čekaju.

 

 

Izvor: Telegraf

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments