Podmornica stigla u Srbiju, pretvoriće se u muzej

       
Foto: Kurir

Podmornica “P-911 Tisa” stigla je iz Boke Kotorske danas u Beograd, gde će biti trajno usidrena na Ušću i pretvorena u muzej.

Komplikovani drumski transport podmornice duge 19,5 metara i teške 88 tona organizovalo je Udruženje podmonričara Srbije iz Beograda uz finansijsku i logističku podršku kompanije “Yugoimport SDPR”.

Podmornica P-911 “Tisa” utovarena je u Crnoj Gori na specijalni tegljač koji ju je drumskim putem transportovao do Beograda gde će biti muzejski eksponat.

Ovo plovilo pripadalo je klasi “Una”, odnosno klasi jugoslovenskih diverzantskih podmornica. U razdoblju od 1981. do 1989. je izrađeno šest ovakvih podmornica: P-911 Tisa, P-912 Una, P-913 Soča, P-914 Zeta, P-915 Vardar i P-916 Kupa. Dizajnirane su za tajno polaganje manjih minskih polja ili dostavu diverzanata unutar neprijateljskog područja.

Raspadom SFRJ, sve podmornice su odvezene u Crnu Goru osim P-914 Zete koja se u trenutku sukoba nalazila na remontu. Na početku 2009. crnogorske vlasti su objavile da nameravaju da po jednu podmornicu daju Hrvatskoj i Srbiji kao muzejske eksponate.

P-911 “Tisa” će u Beogradu biti trajno izložena na Ušću. Njen dolazak i izlaganje su veoma bitni za Udruženje bivih jugoslovenskih podmorničara iz Srbije jer će ono sledeće godine biti domaćin 56. Međunarodnog kongresa udruženja podmorničkih veterana sveta na kojem se očekuju delegacije iz više od 30 država.

Izvor: Kurir

 

2
Komentari:

2 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
2 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Ivana

Ma naprednjaci ce to pretvoriti u prevozno seedstvo, opusteno

dule

ja se vec uplasio da je vulin kupio podmornicu za nasu vojsku ???? mozda je zaboravio da nemamo more…ih sad ka vucic dobije ideju,kupice od rusa bar 5 komada