Foto: printscreen

Prava gramatička polemika povela sa u četvrtak na društvenim mrežama kada je u popularnom TV kvizu “Slagalica” postavljeno pitanje “Kime se ženi Šamika, lik iz romana Jakova Iganjtovića”.

Da je pitanje bilo dopunjeno imenom romana “Večiti mladoženja”, takmičari bi možda i imali nagoveštaj odgovora. No kako se niko nije javio, komjuter je to učinio za njih, te se na ekranu ispisala reč – “nikim”.

Kako nikim, valjda ni sa kim? – pobunili su se korisnici društvenih mreža i odmah počeli da se žale kako su pravopis i gramatika srpskog jezika zaboravljeni na RTS-u, te da otkako nema Milke Canić više ništa nije isto.

Ipak, ispostavilo se da je ovaj odgovor, koliko god to čudno zvučalo, tačan.

“I pitanje je bilo ispravno postavljeno i ispravan odgovor je dat. Kaže se “kime se neko ženi”, a ne “sa kime se neko ženi”. Shodno tome, ovde nije bilo greške”, objasnila je Jelena Stošić, asistenkinja na Katedri za srpski jezik Filozofskog fakulteta u Nišu.

Foto: printscreen

I pre toga sa njom su se složili mladi filolozi na društvenim mrežama i dodali da nepravilne konstrukcije “sa nikim” i “nisakim”, na kojima đaci često greše sve dok ne nauče da se piše “ni sa kim”, sa ovim odgovorom zapravo nemaju veze.

 

Izvor: Novosti

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
bane
19/10/2018 14:39

pa ako je ovo tacno onda se pise “ni kim” a ne “nikim”..