POGLEDAJTE: Oni upravljaju tržnim centrima u Srbiji

       

Ko su vlasnici šoping molova i tržnih centara u Srbiji? Vlasništvo je raznoliko, od domaćih biznismena, do izraelskih, američkih pa čak i južnoafričkih specijalizovanih fondova za ulaganje kompanija. Trgovački svet u velikom.

Merkator

“Merkator centar Beograd” jedan je od prvih tržnih centara u Beogradu, a sa površinom od oko 22.000 metara kvadratnih i skoro 70 lokala, otvoren je 2002. godine.

Aleksandar Milutinović

Tržni centar je bio najavljen kao najveći objekat “Merkatora” u Evropi. TC “Merkator” rekonstruisan je 2012. godine. “MPC grupa”, u vlasništvu domaćeg biznismena, poznata je po gradnji i upravljanju nekretninama, a između ostalih upravlja i Šoping centrom “Ušće”, “Immo Outlet centrom”, poslovnim prostorima koje izdaje u užem centru Beograda, kao i sa nekoliko tržnih centara u Srbiji. Sredinom decembra prošle godine, prema navodima medija, “MPC grupa” kupila je “Merkator” za 46 miliona evra. Međutim, osim njih i holandski investicioni fond “Centurio venture capital BV” vlasnik je tržnog centra “Merkator Beograd” u Novom Beogradu.

Delta siti

Otvoren je 1. novembra 2007. godine i bio je prvi šoping mol u Srbiji. Sagrađen je u bloku 67 na Novom Beogradu za 18 meseci.

U izgradnju 85.000 kvadratnih metara, što odgovara površini 15 fudbalskih terena, “Delta holding” Miroslava Miškovića uložio je 74 miliona evra. Međutim, nakon nepunih 10 godina, 2016. godine, tržni centar “Delta siti” prodat je južnoafričkom specijalizovanom fondu za ulaganje u nekretnine “Hyprop Investments” za 127,7 miliona evra.

Foto: tehnomarket

Kako je tada saopšteno, tržnim centrom je počela da upravlja novooformljena kompanija “Hystead Limited”, sa sedištem u Velikoj Britaniji. “Hyprop Investments”, specijalizovan za ulaganja u visoko kvalitetne tržne centre u velikim gradskim sredinama, listiran je na johanesburškoj berzi i ima široku vlasničku strukturu, tako da nijedan pojedinačni akcionar nema kontrolni udeo u društvu. Zanimljivo je da se ovo društvo se bavi ulaganjima prvenstveno na afričkom kontinentu, u Južnoafičkoj Republici i podsaharskoj Africi.

Ušće

Najavljen kao tada najveći u regionu, sa 130.000 kvadrata, Šoping centar “Ušće” otvoren je marta 2009. godine. Izgradnju tržnog centra finansirale su investicione kompanije “MPC propertis” i “Meril Linč”, uz podršku četiri banke – “Unikredit”, NBG, “Pireus” i EFG, realizovale su ovaj projekat vredan 150 miliona evra.

Plan Plus

Američka investiciona banka “Meril Linč” postala je u januaru 2008. godine vlasnik 25 odsto kapitala “MPC propertisa”, koji je poslovao u okviru “MPC holdinga” srpskog biznismena Petra Matića. Godine 2015. kompanija “Aterburi Jurop” preuzela je trećinu vlasništva u srpskoj kompanija “MPC propertis”. “Aterburi Jurop”, koju su formirali američka “Aterburi grupa” i strani investitori, fokusiran je na investicije u tržne centre i na razvoj biznisa nekretnina, uglavnom u region istočne Evrope.

Šoping centar Stadion

Otvoren je aprila 2013. godine, površina maloprodajnog dela centra iznosi 28.000 kvadratnih metara i u njega je uloženo 50 miliona evra.

Beograd Uživo

Četvrti je po redu objekat u Evropi na čijem se krovu nalazi fudbalski teren čije tribine mogu da prime 5.000 gledalaca. Izgradnju “Stadiona” realizovala je, prema navodima medija, kompanija “Krammer & Wagner & Illmaier”, vodeća austrijska kompanija u razvoju šoping i zabavnih centara, sa središtem u Beču.

Big šoping centri

Najveći šoping centar na desnoj obali Dunava, “Big fešn” sa oko 32.000 kvadratnih metara investicija je od 80 miliona evra. Otvoren je prošle godine u aprilu, a mesec dana ranije započeli su gradnju i na Vidikovcu.

View this post on Instagram

@y_david_blagojevic #NOVISAD #Nsuzivo

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs) on

Projekat “Big fešn” deo je kompanije “Big Shopping Centers Israel”, koja trenutno rukovodi sa 58 šoping centara širom sveta. Svoj prvi tržni centar u Srbiji, “BIG šoping centar Novi Sad” izraelska kompanija otvorila je 2012. godine. Nedavno su “Big šoping centri” postali novi vlasnik Šoping centra “Aviv park” u Pančevu.

Serbian Construction Guide

Rajićeva

Sredinom septembra 2017. godine otvoren je u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu Tržni centar “Rajićeva”, investicija izraelske “Ashtrom Group” vredna 80 miliona evra, koji se prostire na 15.300 kvadratnih metara prostora.

Beobuild

Promenada

Za dva meseca očekuje se otvaranje tržnog centra “Promenada” u Novom Sadu koji se prostire na 150.000 kvadrata. Investicija iznosi 100 miliona evra, a uložio je “Nepi Rokasl”, kompanija investitor koja se bavi komercijalnim nekretninama, sa preko 15.000 akcionara.

Oni u Srbiji već upravljaju sa tržnim centrom “Kragujevac Plaza”. Kompanija je vlasnik oko 40 tržnih centara u Africi i Evropi, a početkom meseca kupili su zagrebački tržni centar “Arena”.

Autor: Blic/nsuzivo.rs

 

 

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
....
09/09/2018 22:10

Big je na lijevoj obali dunava a ne desnoj…