U vreme nastupajućih vaskršnjih praznika, a usled povećanog prometa hrane životinjskog porekla, veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sprovodiće vanredne kontrole svih mesta na kojima je u prometu hrana životinjskog porekla.

Kontrola će se vršiti u 25 okruga Srbije, sa posebnom pažnjom na mesta na kojima se u praznične dane očekuje veća ponuda, a i potražnja, kažu iz Uprave za veterinu.

Što se tiče jaja, koja se prodaju u objektima za promet na malo i zelenim pijacama, veterinarska inspekcija kontrolisaće poreklo, sprovođenje dijagnostičkih ispitivanja jaja, parametara bezbednosti hrane, uslove čuvanja, skladištenja i izlaganja prodaji, rokove upotrebe, kao i deklarisanje.

Iz Uprave za veterinu dodaju da je, za vreme 1.200 redovnih i vanrednih inspekcija tokom prvog tromesečja 2018. godine u objektima za promet na malo koji su rizični, utvrđeno 262 neusaglašenosti, doneto 257 rešenja za njihovo otklanjanje, kao i da je  podneto 119 prijava nadležnim prekršajnim sudovima zbog kršenja odredbi Zakona o bezbednosti hrane.

U tom periodu je, zbog nebezbednosti hrane za potrošače, iz prometa isključeno i neškodljivo uništeno 1.345 kilograma mesa i proizvoda od mesa, 706 litara mleka i proizvoda od mleka, 11.199 kilograma ribe i proizvoda od ribe i 460 jaja i proizvoda od jaja.

Iz uprave apeluju na potrošače da hranu kupuju na mestima koja su za to registrovana.

Izvor: Tanjug

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ivana
03/04/2018 16:00

Na Hilandaru se nikada ne jedu ni meso, ni mleko, ni jaja!
Za one koji se pitaju zašto, evo odgovora:
“I još reče Bog: evo, dao sam vam sve bilje što nosi sjeme po svoj zemlji, i sva drveta rodna koja nose sjeme; to će vam biti za hranu.” –
BIBLIJA ILI SVETO PISMO
Prva knjiga Mojsijeva – 1. glava 29
https://www.youtube.com/embed/t0FRfwF9G5A