U odnosu na zemlje regiona Srbija je vodeća zemlja po smanjenju stope kriminala, kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodaje da je važna policijska saradnja sa svim zemljama regiona, a posebno Crnom Gorom, te da će ona ubuduće biti još intenzivnija.

Stefanović je naglasio da je bezbednosna situacija u regionu bila tema nedavnog sastanaka sa ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludinom Nuhodžićem na marginama skupa u Berlinu.

“Srbija i Crna Gora su upućene na međusobnu policijsku saradnju i bilo bi loše da ne sarađujemo. Kriminalci komuniciraju, kreću se između dve zemlje i kada mi ne bi sarađivali njihov posao bi bio lakši”, rekao je Stefanović za Tv Pink.

On je naglasio da srpska policija hoće još intenzivnije i bliže da sarađuje sa kolegama iz Crne Gore jer je to u interesu građana naše zemlje.

Podseća da je Srbija u prethodnoj deceniji bila u teškoj situaciji, da je organizovani kriminal bio odomaćen, da su kriminalci putovali sa originalnim putnim ispravama, ali sa lažnim imenima.

“I u našoj zemlji i u drugim zemljama presečeni su lanci saradnika koji su im izdavali dokumenta pod drugim imenima. Jedina stvar koja može da ih zaustavi je jak udarac države”, naveo je ministar.

Naglašava da se u Srbiji stvari nazivaju “pravim imenom”, da nema straha da se kriminalci hapse, da se protiv njihovih kompanija vodi istraga. To rade, kako navodi, tužilaštvo, policija, BIA i to se vidi i u Interpolu.

Policije Srbije i Crne Gore blisko sarađuju u borbi protiv organizovanog kriminala, razmenjuju informacije jer je to važno za očuvanje mira i stabilnosti u zemlji.

“Trudimo se da budemo za korak ispred kriminalaca. To se vidi po zaplenama narkotika. Samo tokom prošle godine zaplenjeno je 7,2 tona narkotika. Postavili smo lestvicu visoko, sada nema popuštanja. U prvih mesec dana u ovoj godini zaplenjeno je više od 40 kilograma heroina”, zaključio je Stefanović.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments