Poljoprivrednici muzikom štite njive od napada divljih svinja

       

Iako su mnogi domaćini u selima iznad Gornjeg Milanovca odustali od sejanja kukuruza, jer nikako ne uspevaju da ga odbrane od sve brojnijih čopora divljih svinja, Slobodan Jevtović (51) i Milovan Đurđević (55) iz Krive Reke berićetno će obrati svoje zasade.

Ova dva dovitljiva poljoprivrednika štite svoja kukuruzišta od čopora štetočina na neobičan način – narodnom muzikom sa radio-aparata, koja na njihovim njivama svira čitave noći. Jer, divlje svinje kukuruzišta i druge useve napadaju samo noću i ranom zorom, a Slobodan i Milovan našli su originalan način da ih odbrane.

Svaki od njih je, uz svoju njivu, a one su međusobno udaljene oko kilometar i po – jedna pod Miličića visom, druga u zaseoku Jelet – instalirao stari radio-prijemnik i zvučnike, i zaštitio ih od kiše. Neobične, a korisne izume primenjuju od proletos. Ako bi bilo nekih tehničkih problema, foto-ćelije pale lampe, radio i sijalice. Svake noći. Dok većina baca polovne i još dobre radio-aparate, ovi ljudi od svojih su napravili – korist.

“Oni su spojeni na akumulatore. Predveče ih pali Milovanova mati Miroslava, a ugasi ih kad se razdani. Inače, mi smo ove njive zajedno posejali. Na tim predelima, nažalost, više nema mnogo žitelja. Pod Miličića visom živi četvoročlana porodica Ilić. Ni u ostalim zaseocima nema mnogo ljudi, da bi ih se divlje svinje bojale”, priča Slobodan, koji je vozač u međunarodnoj špediciji, ali nije napustio roditeljsko ognjište.

Istovetna je i Milovanova priča. Mučeći se ranijih godina kako da zaštite kukuruzišta, zajedno su smislili plan odbrane. I, uspeli.

“Imali smo, kao i ostali, velikih šteta ranije. Nismo nikog zvanično dovodili za procenu i naplatu tih šteta, ne bismo ni dobili odgovarajuća obeštećenja”, kažu Slobodan i Milovan.

Tako, dok noću i ranom zorom, njihovi izumi trešte od “pevaljki” ili grlatih govornika, divlje svinje obe te njive zaobilaze u širokim krugovima.

“Napravićemo dogodine još naprednije uređaje za rasterivanje štetočina”, najavljuju dva neobična izumitelja. “Vidite, naša kukuruzišta su neoštećena, a tako će i da ostane”

“Jedan od uzgajivača kukuruza u Krivoj Reci, koji je zbog šteta od divljih svinja odustao od tog posla, sam nažalost i ja”,  kazao je Zoran Glišić (52). “Ali, sad kad vidim da ih ove naprave, koje su postavili Jevtović i Đurđević, rasteruju sa njiva, možda se i predomislim”.

Izvor: Srbija Danas/Večernje Novosti

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments