Porođaj na Pančevačkom mostu, usred gradske gužve

       
Foto: Ilustracija

Na Pančevačkom mostu na Dunavu dogodila se nesvakidašnja situacija. U toku najveće gužve u popodnevnim časovima žena u automobilu rodia je devojčicu uz pomoć ekipe Pančevačke hitne pomoći koja se tada zadesila na mostu.

Ekipa Hitne pomoći iz Pančeva krenula je ka Beogradu da preveze pacijenta do Urgentnog centa. U popodnevnoj gužvi na Pančevačkom mostu primetili su da im neko maše i traži da pomognu trudnici u jednom od automobila u koloni.

“U prvom momentu izašla sam sa idejom da uputim trudnicu na to kako će da diše i šta sve treba da uradi i da pozvemo Beogradsku hitnu pomoć jer mi već imamo pacijenta u sanitetu, nemoguće da prevezemo i nju. Ali u momentu kada sam prilazila automobilu vidim da je porođaj krenuo. Tu više nije bilo dileme šta trebam da radim. Utrčala sam na zadnje sedište gde je bila porodilja. Beba je imala jako lošu boju u tom trenutku sam zamolila našu doktorku koja je na stažu da mi brzo donese aspirator”, kaže Biljana Pašalić, medicinska sestra.

“Aspirator je bio ključan zato što beba nije prodisala u prvim sekundama .Uz pomoć aspiratora uspeli smo da rešimo i taj problem. Ja sam ostala u sanitetu, pratila našeg pacijenta koji je trebalo da se vozi za VMA. Sva sreće sve se dobro završilo i po bebu i po majku, a i naša pacijentkinja je ostala u stabilnom stanju”, kaže dr Jelena Belča.

Vozač hitne pomoći Mile Filipović privremeno je zaustavio saobraćaj na mostu kako bi intervencija prošla bezbedno i pozvao ekipu iz Beograda.

“Pozvao sam beogradsku hitnu pomoć i objasnio sam im da dođu na most iz kontra smera pošto ne bi mogli uopšte da uđu da su išli okolo. Što su oni i uradili.Došli su u pratnji policije i preuzeli majku i bebu”, kaže Mile Filipović, vozač.

“To je dosta retka situacija. Ima porođaja koje naša ekipa radi ali uglavnom porodilje stižu do bolnice i onda se porođaj odradi u bolničkim uslovima. Nekada to bude i u kući ili da se desi u sanitetu međutim nikada do sada nismo imali slučaj da bude na mostu”, kaže dr Zoran Manasijević, načelnik službe hitne medicinske pomoći Pančevo.

Iz Pančevačke Hitne pomoći naknadno su zvali kolege u Beogradu da provere kako su majka i devojčica. Kažu da su zadovoljni što su imali priliku da pomognu i doprinesu da se porođaj u ovako neobičnim okolnostima srećno završi.

Izvor: RTV (Snežana Filipović)

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments