Posle stihova Cecine pesme i “Farma” u zadacima iz matematike

       

Posle stihova pesama”Lepi grome moj” i “Kukavica” Svetlane Cece Ražnatović, u školskim udžbenicima iz matematike na takmičenju srednjoškolaca našao se i zadatak u kojem se pominje rijaliti “Farma”.

Republičko takmičenje iz matematike učenika medicinskih škola nedavno je održano u Medicinskoj školi u Leskovcu, a zadatak s “Farmom” našao se u testovima za sva četiri razreda.

“Osoba A je pobedila osobu B u duelu znanja i na taj način je u popularnom rijalitiju “Farma” udvostručila glasove. Nakon toga je objavljeno da je osoba A osvojila 75 odsto, a osoba B 25 odsto glasova. Koliki je odnos procenata bio na glasanju pre udvostručenja?” , glasi sporni zadatak koji je izazvao kritike.

Pojavljivanje “Farme” izazvalo je negativne reakcije. Međutim, jedan od autora zadatka Vladimir Baltić ne vidi ništa sporno.

“Ako se održava na televiziji, znači da je to naša realnost. Ovde je problem to što je taj zadatak s procentima veoma loše urađen, od 113 učenika 20 ga je uradilo tačno. To treba da bude problem i to što se slabo ulaže u nauku i prosvetu, a ne “Farma””, objašnjava za Kurir Baltić.

On dodaje da je ovaj rijaliti dobar primer za zadatak.

“Na drugim takmičenjima nema takvog sistema promene procenata, zato je “Farma” bila dobar primer”, kaže za Kurir Baltić.

Biljana Bojanić, predsednica Zajednice medicinskih škola, koja je organizator takmičenja, naglašava da oni nemaju uvid u zadatke pre kraja testa.

“Bilo je nekih negativnih reakcija i komentara kolega. Da sam ih ja sastavljala, možda bi bio drugi primer. Ne bih sada o tome, šta je bilo bilo je. Deca su pokazala veoma dobro znanje na takmičenju i zaslužuju pohvale”, zaključila je Bojanićeva.

Izvor: Kurir

 

Komentari: