Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar inostranih poslova Kirgiske Republike Erlan Abdildajev potpisali su danas u Beogradu Sporazum o ukidanju viza za građane dveju zemalja.

Dačić je, na zajedničkoj konferncji za novinare nakon razgovora sa Abdildajevim, najavio posetu Kirgistanu povodom 20 godina od uspostavljanja diplomatskih aktivnosti između dve zemlje, izrazivši zahvalnost svom gostu na tome što njegova zemlja poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

On je takođe preneo zahvalnost i na podršci Kirgistana Srbiji u međunarodnim organizacijama, poput Uneska, gde je ta zemlja glasala protiv prijema samoproglašenog Kosova u punopravno članstvo. Prvi potpredsednik Vlade je izrazio uverenje da dve zemlje mogu da unaprede ekonomsku saradnju, podsetivši na to da je prošle godine trgovinska razmena iznosila oko 15 miliona dolara. Dačić je dodao da će Srbija podržati kandidaturu Kirgistana za nestalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ministar spoljnih poslova Kirgistana ocenio je da su razgovori sa Dačićem bili veoma konstruktivni i da su vođeni u prijateljskoj atmosferi. “Razmotrili smo širok krug pitanja, od bilateralnih do stavova u međunarodnim i regionalnim organizacijama. Razumeli smo se po svim pitanjima. Za nas je Srbija prijateljska država i pouzdan partner na međunarodnoj areni“, rekao je Abdildajev.

On je ponovio podršku Srbiji po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, navodeći da to predstavlja najvišu vrednost koju rukovodioci moraju da štite.

Dogovoreno je, kako je dodao, da dve zemlje sarađuju u oblasti poljoprivrede, prerađivačke industrije, a posebno energetike, i izrazio očekivanje da će jedna velika srpska kompanija iz oblasti energetike doći na tržište Kirgistana.

Izvor: srbija.gov.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments