U pasošu Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca nalazila se poruka iseljenicima čije vrednosti i saveti bi trebalo i danas da važe za sve naše ljude u tuđini.

Pored saveta u vezi sa ponašanjem, izgledom, komunikacijom sa ljudima, u ovom dokumentu svoje mesto pronašle su poruke za očuvanje ljubavi i poštovanja prema otadžbini, negovanje tradicije i maternjeg jezika.

Ево шта је писало у пасошу Краљевине Југославије као порука исељеницима:"На путу се владај пристојно и обзирно према…

Gepostet von Хајдук am Mittwoch, 20. November 2019

Poruku iseljenicima prenosimo vam u celosti:

– Na putu se vladaj pristojno i obzirno prema svakome, a naročito prema željezničkom i brodskom osoblju, zatim prema ženama i deci – stajalo je u poruci.

– Budi posve spreman za iskrcavanje, čim brod stigne u luku. Rublje na Tebi neka je čisto, a odelo uredno i lice vedro.

– U novoj zemlji budi ozbiljan i ispravan, pokoravaj se zakonima i vlastima, ne govori zlo o toj zemlji, a na svoju zemlju ne zaboravljaj.

– Ne primaj posao koji te suviše ponižava i ne radi za manju platu od ostalih radnika, ne konkuriraj drugim radnicima već budi solidaran s njima pa će te poštovati i tražiti radnici i poslodavci.

– Ne opijaj se i ne kockaj.

– Novac štedi i šalji svojima u stari kraj i to preko Poštanske Štedionice, jer ti je novac u Poštanskoj Štedionici posve siguran, pošto država jamči za to. Ne poveravaj novac raznim nepoznatim bankarima, posrednicima i agentima.

– Ako ti je potreban kakav savet, zaštita, ili što drugo, obrati se na našeg Konzula ili Iseljeničkog Izaslanika.

– Uči jezik zemlje u kojoj si, jer ćeš lakše tako proći, ali ne zaboravljaj svoj maternji jezik i sa svojom decom razgovaraj samo na maternjem jeziku bez obzira da li su deca rođena u starom kraju ili u novoj zemlji.

– A sada bilo ti sretno i doviđenja! Znaj, da će se tvoja otadžbina veseliti tvome povratku.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments