Pravo na dostojanstvenu smrt: Tri uslova za odluku suda o eutanaziji pacijenta

       
Foto: NY Daily News

Izmenama građanskog zakonika i donošenjem posebnog zakona o pravu na dostojanstvenu smrt, biće neophodno ispuniti tri uslova za odluku suda o eutanaziji pacijenta, objavila je danas “Politika”, pozivajući se na nacrt zakona o pravu na dostojanstvenu smrt.

Ti uslovi su medicinski, humani i socijalni, ali poseban zakon može da bude usvojen tek ako građanski zakonik proglasi pravo na eutanaziju, navodi “Politika”.

“Pravo na eutanaziju, kao pravo fizičkog lica na saglasni, dobrovoljni i dostojanstveni prekid života, može se izuzetno ostvariti, ako se ispune propisani humani, psihosocijalni i medicinski uslovi. Zloupotreba prava na eutanaziju radi pribavljanja neosnovane materijalne ili druge koristi predstavlja osnov za krivičnu odgovornost”, navedeno je u članu 86. prednacrta građanskog zakonika koji prenosi “Politika”.

List citira i prvi član posebnog zakona po kojem se “u izuzetno teškoj i dugotrajnoj medicinskoj, psihološkoj i socijalnoj situaciji umirućeg može, na osnovu jasno, nesumnjivo i slobodno izražene volje, uvažiti zahtev o prevremenom prekidu života u vidu dostojanstvenog umiranja.

Pravo na eutanaziju iz budućeg Građanskog zakonika ne znači da će biti “dopušteno” ubistvo iz milosrđa iz Krivičnog zakonika, navodi “Politika”, naglašavajući kako “niko ne bi imao pravo da prekine život teško bolesnog pacijenta bez odluke suda i procedure koja će biti strogo propisana zakonom”.

U Nacrtu zakona o pravu na dostojanstvenu smrt naglašeno je i da zloupotreba tog prava, “izvršena radi ostvarivanja materijalne i druge koristi, povlači krivičnu odgovornost prema Krivičnom zakoniku Srbije, koji propisuje kaznu zatvora od šest meseci do pet godina, prenosi “Politika”.

Izvor: FoNet

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Imam pitanje
31/05/2019 15:09

….ako se ispune propisani humani, psihosocijalni i medicinski uslovi…. A koji su to uslovi???