Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom teške krize na severu Kosova i Metohije, a za sutra u 10 časova zakazana je sednica Saveta za nacionalnu beznednost.

Predsednik je na početku obraćanja kazao da se još sinoć znalo da Priština planira pokrete na sever pokrajine KiM i podsetio da je to jedan od najbrutalnijih upada sa dugim cevima i više od 350 pripadnika oružanih snaga.

– Nemam saznanja da je neko davao instrukcije Prištini danas. Mi smo branioci istine, i ako treba da kažemo nešto Zapadu mi ćemo im reći, ali nećemo ih tretirati kao neprijatelje, mi smo njihovi prijatelji, ali uvek tražimo istinu. Svi oni koji su priznali Kosovo ne žele sa Srbijom eksalaciju, ali ne žele da Srbija tamo postoji. Neki su pažljivi, racionalni, poput Angele Merkel, a neki nisu – kazao je predsednik odgovarajući na pitanja novinara, a govorio je i o nastavku saradnje sa Prištinom.

– Srbija uvek mora da bude spremna da razgovora. Smisao dijaloga u ovom trenutku ne vidim. Albanska strana ne poštuje dogovore i tumači sporazume po svom slobodnom nahođenju – rekao je Vučić.

Govoreći o produženju roka za registraske tablice, predsednik je rekao da je bezbroj puta pokretano pitanje oko automobilskih tablica.

– Ja sam tu jedini koji sam u tome. Ja sam prisutan sve vreme, od 2012. godine sam u tome, ne postoji niko ko je u dijalogu prisutan tu devet godina. Mi upozoravamo predstavnike EU o ovome. Suština je da je sve to izvučeno iz Briselskog sporazuma, oni izvuku ono što im se dopada, a ono što je suština i srž ne rade, a to je realizacija ZSO. Nama ostaje da se borimo, kao što smo to radili sve ovo vreme, računajući da će biti oformljena Zajednica srpskih opština, ali oni gaze i samo gaze i ponavljaju neće biti nove Republike Srpske, a zašto to rade, pa zato što se to sviđa jednom od njihovih mentora – kazao je Vučić i istakao da je ponosan na srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Nsuzivo.rs/Srbija Danas

 

 

 

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
jasamja
21/09/2021 03:00

Pa zar to niste Vi gospodine precedniče tako potpisali u Briselu ?

Борис
21/09/2021 13:32

Мислим да је потписао чанак, тадић и па то је доста они су лепеза српског пилитичког врха..
Не, нисам ја вучић