Foto: mpn.gov.rs

Elektronski udžbenik iz biologije za peti razred osnovne škole predstavljen je danas tokom oglednog časa u osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ u Beogradu. Udžbenici su rađeni po licenci “Nacionalne geografije”.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je zadovoljstvo zbog uvođenja elektronskog dnevnika. Plan je, kako je podsetila, bio da se elektronski dnevnik uvede u 200 škola, a sada postoji u 556 obrazovnih ustanova.

„Ukoliko nastavimo ovako, onda smo osigurali jednu drugačiju budućnost za našu decu i zemlju”, podvukla je premijerka i u tom smislu navela da su prošle godine kao obavezan predmet od petog razreda uvedene informacione tehnologije, programiranje i kodiranje.

Autorka udžbenika, koja je danas održala ogledni čas, Marina Drndarski objasnila je da udžbenik sadrži razne aktivnosti, igrice, audio i video materijale, kao i eksperimente.

Ona je napomenula da ove godine počinje spiralni način učenja, koji podrazumeva da se recimo program biologije kroz iste oblasti prati od petog do osmog razreda.

„Na ovaj način možemo da proveravamo znanja učenika pojedinačno, ali i odeljenja u celini. Roditelji mogu da prate napredovanje dece preko računara i drago mi je da smo na neki način uspeli da deci približimo digitalizaciju na ovaj način”, podvukla je Drndarski.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je će  zakon o udžbenicima koji ulazi u skupštinsku proceduru krajem marta, uvažiti standard digitalnih udžbenika.

Elektronski udžbenik Biologije za peti razred osnovne škole nudi koncept „pretraži podatke” da bi se pronašlo rešenje. Ovaj udžbenik dopunjuje osnovne sadržaje, kreira novu dinamiku učenja i stimulativno pokreće na istraživačko učenje.

Elektronski udžbenik pruža mogućnost da učenik sam kreira svoj način učenja, što je put ka kvalitetnijem učenju, kažu autori.

izvor: mpn.gov.rs/tanjug.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments