Foto: glossy.espreso.rs

Glumica Jelena Jovanović Žigon (85) preminula je u utorak uveče posle iznenadne i kraće bolesti.

Jelena Žigon je rođena 3. novembra 1933. godine. Njenu karijeru obeležile su desetine filmskih, serijskih i pozorišnih naslova i brojne nagrade i priznanja koje je dobila.

Dobitnica je nagrade “Zlatni prsten” za najbolju glumicu 1961. godine, Zlatnog beočuga, kao i Plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos domaćem filmu 2006.

Na Međunarodnom forumu “Zlatni vitez” u Rusiji dobila je nagradu za životno delo “Sergej Bondarčuk”, koje su prethodno dobili iz Srbije samo još Velimir Bata Živojinović i Lazar Ristovski.

Prvu glumačku ulogu u filmu  ’’Vratiću se’’ imala je 1950. godine. Zatim se ređaju brojne poznate uloge – “Opštinsko dete” (1953), „Prvi građanin male varoši“ (1961), Pustolov pred vratima“ (1961), „Obračun“ (1962)…  Zabeležila je preko 68 filmskih i televizijskih uloga.  Velku popularnost kod  publike imala je i kao Jelena Todorović u popularnom serijalu “Lude godine” i ”Žikina dinastija”.

U svoju glumačku biografiju upisala je i ulogu u kultnoj filmskoj seriji “Vinetu” sa velikom holivudskom zvezdom Stjuartom Grendžerom.

Prošle godine postala je počasni građanin Aleksandrovca i dobila ključ jednog od najplodnijih predela Srbije – Aleksandrovačke Župe.

U Republici Srpskoj Jelena Žigon je nagrađena ordenom Njegoša Prvog stepena za svoju brigu o ranjenicima, a potom je u Crnoj Gori od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija dobila medalju Njegoša za plemenitost.

Dramatizovala je poeziju Dušana Kostića, Desanke Maksimović, Dragana Kolundžije, a potpisala je i scenario scensko-muzičke poeme o Simonidi izvedene u martu u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Bila je supruga proslavljenog dramskog umetnika Steve Žigona i majka glumice Ivane Žigon. Iz braka sa Stevom je imala i sina Nikolu.

Sa ćerkom Ivanom Žigon i Gavrilom Kujundžićem pre 14 godina osnovala je ansambl “Kosovski božuri”.

 

izvor: Večernje novosti/Blic/Tanjug

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments