Foto: Tanjug

Glumac Nebojša Glogovac preminuo je danas u Beogradu u 49. godini,  javljaju beogradski mediji.

Glogovac je pre 10 dana hitno primljen u Institut za onkologiju. Tada su mediji pisali da je čuveni glumac teško bolestan i da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno.

Nebojša Glogovac  rođen je 1969. godine u Trebinju, u Bosni i Hercegovini, u porodici sveštenika Milovana i Milene Glogovac. Porodica se preselila u Pančevo kada je Nebojša imao 7 godina.  Njegovo prvo televizijsko pojavljivanje bilo je u maloj  ulozi školskog druga Slobodana Popadića u tada vrlo popularnoj seriji “Bolji život” (1987).

1990.godine upisao je glumu na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Zajedno sa njim su studirali Nataša Ninković, Vojin Ćetković i Sergej Trifunović. Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta bio je od 1996. Zapažene uloge u pozorištu ostvario je u predstavama njegovih “Sumnjivo lice”, “Metamorfoze”, “Hadersfild”, “Šine”, “Lutalica”, “Lažni car Šćepan Mali”, “Hamlet”.

Glogovac se na filmu prvi put pojavio 1993.godine u drami ‘’Raj’’, Petra Zeca. Na Filmskom festivalu u Nišu 1995.godine dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu ‘’Ubistvo s predumišljajem.’’ Ostaće upamćen i po filmskim ulogama u ostvarenjima  “Bure baruta”, Nebeska udica”, “Munje”, “Kad porastem biću kengur”, “Klopka”, “Hadersfild”, “Branio sam Mladu Bosnu”, “Krugovi”, “Do koske”, “Enklava”, “Ustav Republike Hrvatske”.

Igrao je u serijama “Porodično blago”, “Moj rođak sa sela”, “Vratiće se rode”, “Vojna akademija”, “Ubice mog oca”.

Dobitnik je pet Godišnjih nagrada JDP, Sterijine nagrade, Nagrade “Miloš Žutić”, “Ardalion”, “Milivoje Živanović”.

Prošle godine je proglašen Evropskim glumcem godine na Film festivalu u Italiji. Dobio je nagrade za najboljeg glumca u filmu “Ustav Republike Hrvatske” na festivalima u Puli i Londonu kao i Gran pri na Filmskim susretima u Nišu.

autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
droctagonapus
10/02/2018 06:18

Bolest ne bira. 🙁 Jako mi je krivo.