Preminuo slikar Vladimir Veličković

       
Foto: riznicasrpska.net

Dobitnik najvećih priznanja u oblasti umetnosti, jedan od najeminentnijih srpskih slikara, akademik Vladimir Veličković preminuo je u 85. godini, saznaje RTS u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Vladimir Veličković je preminuo u splitskoj bolnici nakon što mu je noćas pozlilo, saznaje RTS.

Veličković je rođen 1935. godine u Beogradu. Umetnost je zavoleo još u ranom u detinjstvu provedenom u posleratnoj prestonici. Već sa 16 godina izlaže prvi put u paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, gde je bio među najzapaženijim umetnicima.

Po nagovoru oca upisuje i završava Arhitektonski fakultet iako je, kako je sam govorio, želeo da upiše Likovnu akademiju. Na bijenalu mladih u Parizu 1965. osvaja glavnu nagradu, a već naredne godine seli se u francusku prestonicu gde je živeo veći deo svoje slikarske karijere.

Odlikovan najvišim priznanjima  

Vladimir Veličković je bio predstavnik nove, moderne figuracije. Pripadnik grupe “Mediala” koja je okupila umetnike, arhitekte, filozofe oko ideje ljubavi prema umetnosti

Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti, ordenom Viteza reda umetnosti i književnosti.

Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. godine. Izabran je 7. decembra 2005. za člana francuske Akademije lepih umetnosti i prvi je Srbin član ove Akademije. U aprilu 2007. Veličković je odlikovan francuskim Ordenom viteza legije časti. ,Izlagao je širom zemalja Evrope, Azije i Amerike.

“Radim svaki dan”

Za sebe je govorio da je potpuno posvećen poslu iako je, po sopstvenom priznanju, bio vrlo neorganizovan.

“Veoma sam motivisan, ambiciozan, beskompromisan… Radim svaki dan. I to po ceo dan. Stojeći. Često ne sedam ni kad jedem…”, ispričao je Veličković u intervjuu za Politiku.

Slikarski uzori bili su mu Mikelanđelo, Direr, Goja, Rembrant.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments