Prevoznici dece do 1. januara da se usklade sa pravilnikom

       
Foto: dissolve.com

Pravilnik o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece počeće da se primenjuje od septembra, a primena pojedinih odredbi biće odložena kako bi prevoznici imali vremena da se za njih pripreme, ali samo do 1. januara umesto do 1. marta 2020. kako je ranije bilo predloženo, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Na insistiranje potpredsednice vlade i ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović, koja je odbila da potpiše pravilnik kojim je bilo predloženo odlaganje za više od pola godine odredbi za poseban linijski prevoz i koje su važne za bezbednost dece, primena tih odredbi biće odložena samo do januara. Te odredbe predviđaju, na primer, ispravne sigurnosne pojasevi na svim sedištima, tapacirana sedišta, žuti autobus, propisanu uniformu.

Pravilnik je, kažu u tom ministarstvu, donet u saradnji sa predstavnicima kabineta premijerke, MUP-a i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Imajući u vidu da je jedan od ciljeva postavljenih Strategijom bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije za period od 2015. godine do 2020. godine “ni jedno poginulo dete na putevima u Srbiji”, rešenja predviđena pravilnikom direktno doprinose ostvarivanju zacrtanog cilja, ističu u MGSI.

Nakon objavljivanja pravilnika, tom ministarstvu obratili su se pojedini prevoznici i pojedina udruženja prevoznika sa sugestijama i komentarima na tekst pravilnika u kojem, između ostalog, navode primedbu da je ostavljen kratak rok za usklađivanje tog poslovanja sa odredbama pravilnika. Posebno kada je u pitanju organizovani prevoz dece koji se obavlja kao poseban linijski prevoz ili prevoz za sopstvene potrebe koji ima karakteristike posebnog linijskog prevoza.

Nakon razmatranja i analize dostavljenih komentara održan je sastanak predstavnika svih navedenih institucija koje su sarađivale prilikom izrade pravilnika na kome je predloženo da se izvrše određene izmene i dopune tog pravilnika u cilju propisivanja dužeg roka za usklađivanje sa odredbama pravilnika, kao i poboljšanja i preciziranja pojedinih odredbi.

Između ostalog, izmenama i dopunama pravilnika prvobitno je bilo predloženo odlaganje primene pojedinih odredbi do 1. marta 2020. kako bi prevoznici koji se bave organizovanim prevozom dece koji se obavlja kao poseban linijski prevoz ili prevoz za sopstvene potrebe koji ima karakteristike posebnog linijskog prevoza, imali dovoljno vremena da se prilagode odredbama pravilnika.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments