Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je danas u Briselu na sastanku ministara inostranih poslova država članica EU i država kandidata za članstvo u EU koji je organizovan u okviru predsedavanja Estonije Savetu EU.

Dačić je u izjavi novinarima nakon sastanka rekao da je današnja rasprava, uz učešće velikog broja ministara, bila veoma pozitivna, i tom prilikom su pozdravljene odluke o otvaranju novih poglavlja za Srbiju i Crnu Goru.

Bilo je dosta pozitivnih tonova kada je reč o ideji proširenja, nije bilo sporova niti primedbi. Zaključak je da sastanak ima pozitivnu poruku, a to je da se priprema strategija proširenja i strategija pristupanja Srbije i Crne Gore EU“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, objektivno postoji opasnost od toga da se sada pomalo želi izbeći to naglašavanje da su Srbija i Crna Gora lideri u procesu pristupanja EU, već da ceo region treba da se nađe u jednom paketu.

Prvi potpredsednik Vlade je objasnio da to za Srbiju ne bi bilo prihvatljivo jer je naš stav da svako treba da ide u EU brzinom koju zaslužuje, odnosno brzinom koja govori koji su kriterijumi ispunjeni.

Dačić je preneo da je danas bilo reči o politici proširenja, upozorivši na to da, kako u EU postoji zamor kada je proširenje u pitanju, tako i kod nas postoji zamor od stalnog odlaganja približavanja Uniji.

Nastavak dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU

Dačić je izjavio da Beograd ostaje iskreno posvećen procesu dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, što je i do sada više puta dokazao implementacijom postignutih dogovora.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments